TSK: Isufaj ponovo izabran za glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva Kosova

Bljerim Isufaj
Foto: Gazeta Express

Tužilački savet Kosova ponovo je izabrao Bljerima (Blerima) Isufaja za glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva Kosova sa devet glasova za i jednim protiv.

“Savet je sa devet glasova izabrao Bljerima Isufaja za glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva na mandat od četiri godine, počev od 1. januara 2024. godine”, rekao je predsednik TSK Jetiš Maloku.

Pre glasanja, tužilac Arjan Strajkovci je predstavio izveštaj Komisije za razmatranje kao i proces glasanja za imenovanje glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva Kosova.

Zejnulah Gaši (Zejnullah Gashi) preuzima mandat glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva u Prištini

Tužilački savet Kosova (TSK) je sa sedam glasova izabrao Zejnulaha Gašija za glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva u Prištini.

Gaši je do sada bio na funkciji tužioca u Osnovnom tužilaštvu u Prištini.

U oktobru ove godine, kosovska predsednica, Vjosa Osmani, je odbila da imenuje Isufaja za glavnog tužioca, uz tvrdnje da je bilo kršenja zakona prilikom izbora šefa tužilaštva.

“Izbegavanje primene zakonskih kriterijuma pri izboru glavnog državnog tužioca, uskraćivanje mogućnosti efikasnog žalbenog alata u okviru Tužilačkog saveta Кosova za nezadovoljne kandidate, kršenje procedura za procenu profesionalne reputacije kandidata, kršenje procedura. za ocenu integriteta kandidata, narušavanje transparentnosti, ravnopravnosti, meritokratije i nepostojanja dokumentacije”, navela je ona.

Кomisija za ocenjivanje, sastavljena od predsednika Jetiša Malokua i članova Besima Кeljmendija, Arijana Gašija, Ardijana Hajdaraja i Agrona Beke, intervjuisala je četiri kandidata.

Prema podacima Кomisije za ocenjivanje, ocenjeni su kandidati, Bljerim Isufaj sa 94,2 poena, Naim Abazi sa 89,2 poena, Valdet Gaši sa 84,8 poena i tužilac Ade Dema sa 77 poena.

KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.