Tropske temperature i danas, na KiM-u maksimalna 38 stepeni

Crveni alarm koji je juče aktiviran za teritoriju Srbije, na snazi je i danas, ali visoke tempeterature Republički hidrometerološki zavod Srbije najavljuje  i u narednim danima i kretaće se od 34 do 38 stepeni. Slična temperatura je najavljena i za Kosovo i Metohiju – maksimalna od 37 do 38 stepeni celzijusovih. Kako je na snazi crveni meteoalarm, potrebno je pridržavati se preporuka, ali i biti spreman na vanredne mere. 

"Danas, 19. jula u većini mesta, a u ponedeljak – 20. jula – u južnim i istočnim krajevima, maksimalna temperatura oko 39 stepeni; i u ostalim danima naredne sedmice veoma toplo sa maksimalnom temperaturom od 34 do 38 stepeni," navodi se u saopštenju RHMZ-a.

Preporuke lekara 

– veći unos tečnosti

– odevanje u skladu sa temperaturom 

– redovni, ali laki obroci

– odmaranje,

– izbegavanje izlaska na sunce u periodu od 11 do 17 časova

– tuširanje mlakom vodom

– provetravanje prostorija

– ukoliko uključujete klimu, temperatura ne sme drastično da se razlikuje od spoljne

Što se tiče Kosova i Metohije, RHMZ najavljuje maksimalnu temperaturu od 37 stepeni celzijusovih za Prištinu, što je za stepen manje od Evropskog meteolarma, koji najavljuje maksimalnu temperaturu od 38 stepeni.

Kako je aktiviran crveni alarm to podrazumeva da je vreme vrlo opasno, da su prognozirani "naročito intenzivni meteorološki fenomeni".

"Ekstremno opasni vremenski uslovi, naročito ako traje nekoliko uzastopnih dana. Ugroženi su životi životinja i ljudi (posebno hronični bolesnici, lica pod terapijom, medicinskom kontrolom i meteoropate). Ozbiljni problemi u snabdevanju električnom energijom, problemi u saobraćaju. Ekstremno povoljni vremenski uslovi za šumske i druge požare," stoji na sajtu meteoalarm.eu. Ovo međutim, podrazumeva i da se "treba često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika", da se preporučuje "izvršavanje naredbi i saveta vlasti," a da "u svakom slučaju, treba biti spreman na vanredne mere."

Veliki broj Mitrovčana je na godišnjim odmorima, a oni koji su ostali u gradu rashlađuju se u hladovini nekoliko etno restorana u obližnjoj prirodi. Ipak, najveći broj njih vreme provodi na jezeru Gazivode, kao i na zvečanskim bazenima. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.