Troje umetnika pomažu ugroženima na KiM-u

Troje likovnih umetnika, akademskih slikara iz Beograda, Sarajeva i Zagreba, odazvali su se pozivu Centra lepih umetnosti „Gvarnerijus” Jovana Kolundžije, ustanove kulture od nacionalnog značaja – da pomognu socijalno ugroženim porodicama kosovskih enklava.

Na humanitarnoj aukciji slika, pod nazivom „Svi ideali sveta ne vrede suze jednog deteta”, Beograđanin Filip Jovanović će u centru, večeras od 20 sati, na licu mesta izraditi monohrom Beograda (ulje na platnu) pred publikom i učesnicima aukcije. Jelena Kešer iz Sarajeva će izložiti svoje delo „Suza tihe radosti”, a Duško Šibl iz Zagreba sliku „Ples”.

Prihod od aukcije namenjen je petočlanoj porodici Miladinović iz Potkomlja, u opštini Leposavić – majci sa četvoricom sinova koji žive u dva kontejnera dobijena od KFOR-a; osmočlanoj povratničkoj porodici Perić iz Raniluga, u opštini Kosovska Kamenica, kojima je pored pristojnog životnog prostora neophodno sve, počev od hrane; sedmočlanoj porodici Trajković iz Sušice, u opštini Gračanica, koja, suočena sa velikim siromaštvom, živi u oronuloj kući od 45 kvadrata, bez kupatila i vode; braći Petrović iz Gračanice – Nemanji (14), Strahinji (11) i Mihajlu (9), koji nakon teške porodične tragedije jedva opstaju od minimalca i porodične penzije, i četvoročlanoj porodici Stevanović iz sela Vrbeštica, u opštini Štrpce, smeštenoj u trošnoj kućici, bez ikakvih primanja.

U Gvarnerijusu veruju da je ovakva humanitarna akcija lepši način da se dočekaju predstojeći praznici.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.