Tribunal za posleratne ratne zločine

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2

Postoje razne ideje pre formiranja Tribunala koji će istraživati pretpostavljene ratne zločine bivših pripadnika OVK.

"Mi smo za to da se istraže svi osetljivi zločini koji su se dogodili za vreme i posle rata. Tribunal će biti dobrodošao u slučaju da se bavi i ubistvima članova DSK," rekao član rukovodstva DSK Arben Gaši. 

Izvori "Kohe ditore", bliski ovom procesu, nisu isključili mogućnost da delokrug Tribunala ide i van granica optužbi za trgovinu organima.

Dok Vlada insistira da Tribunal koji će se baviti istragom optužbi koje proističu iz izveštaja Dika Martija treba da bude formiran u okvirima pravnog sistema Kosova, opozicione partije daju razne interpretacije, a izvori lista govore o proširenju polja delatnosti ovog Tribunala. 

Jedan izvor blizak tim događanjima je anonimno za naš list rekao da je pitanje Tribunala rešena stvar i da prelaazi okvire ratnih zločina. 

"Ne radi se samo o ratnim zločinima, već je jedna od mogućnosti i da se istraži deo političke elite koja je doživljena kao kriminalizovana," rekao je ovaj izvor .

Dve opozicione partije, Demokratski savez Kosova i pokret "Samoopredeljenje" imaju drugačije stavove. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.