Dačić i Vučić danas u Briselu

Driton Ljajci, portparol i savetnik Hajredina Kučija, ministra pravde i zamenik aktuelnog premijera kosovske vlade, kaže da je funkcionisanje sudova na severu Kosova jedina tema današnjeg dijalog, a ukoliko Beograd bude poslao zahtev da se raspravlja o Zakonu o opštim izborima, i to će biti uvršćeno u dnevni red sastanka.

Za nas je prioritet pitanje funkcionisanja sudova na severu Kosova, a što se tiče izbornog zakona, ne vidim zašto bismo mi o tome raspravljali jer, kao prvo, još nije poznat datum održavanja izbora, a kao drugo, Prištinu ovo pitanje ne dotiče, jer je to pitanje za skupštinu Kosova. Međutim, ako Beograd bude uputio zvaničan zahtev ili neki drugi predlog u vezi s tom temom, mi ćemo to prihvatiti – kazao je za "Politiku" Ljajci.

Prethodna runda dijaloga između Beograda i Prištine održana je 12. februara. Posle tog sastanka, kojem je takođe prisustvovao Vučić, Eštonova je saopštila da je vođena sveobuhvatna diskusija o svim ključnim pitanjima vezanim za pravosuđe i da sledi nastavak razgovora na tu temu. "Svi relevantni elementi sada se razrađuju i biće deo pakta koji će dvojica premijera finalizovati na sledećem satanku," rekla je tada ona i istakla da će se na sledećem sastanku, dakle ovom danas, finalizovati dogovor o pravosuđu. A premijer Dačić tada je objasnio da je dogovoreno da u Kosovskoj Mitrovici bude jedan sud čija će se nadležnost prostirati na sedam opština, ali da će sastav tog suda morati da bude u skladu sa etničkom strukturom društva.

Na pitanje novinara "Politike" da li Priština i dalje ostaje pri čvrstom stavu da Osnovni sud u Severnoj Mitrovici treba da obuhvata opštine južno i severno od Ibra, za razliku od srpske strane koja predlaže da postoje dve zgrade suda – sadašnja na severu, koja će uzeti u obzir etnički princip, i druga na jugu – Ljajci je odgovorio da su u prtehodnoj rundi premijeri Tači i Dačić gotovo približili stavove. "Ono što mi tražimo ostaje isto, a to je da prištinska strana neće menjati stav da u okviru osnovnog suda u Mitrovici treba da budu i opštine na jugu. Stvaranje odvojenog pravnog sistema, samo za sever, bilo bi u suprotnosti s ustavom i zakonima", rekao je i izneo mišljenje da se sudovi ne mogu osnivati po etničkoj, već po geografskoj osnovi i da bi se svako odstupanje od toga kosilo sa principom unitarnog sistema sudstva na Kosovu.

Politički analitičar, Dušan Janjić, izjavio je da će se danas, pored problema u vezi sa statutom ZSO i nadležnostima suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici, kao tema nametnuti EULEX, na čemu će Beograd insistirati.

S druge strane, podsetimo da je nedugo posle februarske runde razgovora, 6. marta, Vlada Srbije zatražila hitnu sednicu Saveta Bezbednosti UN povodom najave osnivanja kosovske armije, za koju je kosovska predsednica Atifete Jahjaga rekla da će se zvati oružane snage Kosova. Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju, Aleksandar Vulin izjavio je da je formiranje tih snaga u suprotnosti s Rezolucijom 1244, koja eksplicitno propisuje da na teritoriji Kosova i Metohije mogu da postoje samo trupe KFOR-a.

Vulin je rekao i da Srbija ima čvrste garancije da kosovske bezbednosne snage, kao ni pripadnici drugih oružanih formacija, ma kako se one zvale, ne mogu da prelaze na sever Kosova, dodavši da je to propisano Briselskim sporazumom, a da su takav bezbednosni status severa pokrajine garantovali i NATO i Evropska unija.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.