Specijalni sud za zločine OVK ipak u Hagu

Optuženima za zločine iz izveštaja Dika Martija će se suditi pred specijalnim sudom u Hagu, a ne u Prištini kao što je tražila kosovska vlada, saznaje Tanjug iz briselskih diplomatskih izvora.
 
Nakon višemesečnih konsultacija iza strogo zatvorenih vrata, zemlje članice su odlučile da se osobama koje bude optužio šef specijalnog istražnog tima Klint Vilijamson sudi u Holandiji, rekao je Tanjugu briselski diplomata koji je želeo da ostane anoniman. 
 
"U Prištini ne bi bilo moguće obezbediti adekvatnu zaštitu svedoka i ostalih učesnika u procesu," rekao je Tanjugov izvor.
 
Ovim je neuspešno okončana intenzivna ofanziva kosovske vlade na čelu sa Hašimom Tačijem da se suđenje održi u Prištini, uz učešće kosovskih sudija i tužilaca. 
 
Specijalni tim koji predvodi Vilijamson već skoro četiri godine istražuje navode iz izveštaja Dika Martija, u kome su opisani zločini pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nad Srbima, Romima i "nelojalnim" Albancima nakon povlačenja srpske vojske i policije sa Kosova 1999. godine.
 
Najviše pažnje u tom izveštaju izazvali su navodi o vađenju organa od kidnapovanih civila u takozvanoj "žutoj kući" u centralnoj Albaniji, nakon čega su ti organi prodavani na ilegalnom tržištu. 
 
Tači i njegov zameniki i ministar pravosuđa Hajredin Kuči su proteklih nedelja intenzivno lobirali u evropskim prestonicama, ali i Vašingtonu, pokušavajući da ograniče štetu koje će optuznice, za koje se očekuje da će obuhvatiti i neke bliske Tačijeve saradnike, naneti reputaciji Tačijeve vlade i OVK.
 
Kuči je ovim povodom prošle nedelje boravio u Briselu sa najnovijim predlogom kosovske vlade, prema kome bi glavni pretres treblo da se održi u Prištini, a da se van Kosova odvijaju samo delovi procesa u kome se pojavljuju zaštićeni svedoci, ali su ambasadori zemalja članica odbacili i tu ideju. 
 
Oni su, doduše, prihvatili mogućnost da jedan manji ogranak suda bude smešten u Prištini, ali je od početka bilo zamišljeno da se glavni pretres vodi van Kosova.
 
"Sud je prvobitno trebalo da bude u Briselu, gde je i sedište Vilijamsonovog tima, ali su belgijske vlasti to odbile sa obrazloženjem da bi to predstavljalo preveliki bezbednosni rizik," kaže Tanjugov izvor, dodajući da je brojnost kosovske dijaspore u Belgiji verovatno uticala na tu odluku. 
 
Portparol specijalnog tima Žoao Suza odbio je da komentariše ove navode. 
"O organizaciji suda odlučuju zemlje članice, a posao našeg tima je da istražuje i radi na optužnicama," rekao je on za Tanjug.
 
Suza nije mogao da kaže kada će istraga biti završena ni koliko će osoba biti optuženo, podsećajući da ne postoji formalan vremenski rok za okončanje postupka. 
 
U Briselu se međutim očekuje da optužnice budu objavljene do juna, kada će se navršiti četiri godine od osnivanja Vilijamsonovog tima.
 
U junu ističe i mandat EULEX-a, pod čijim okriljem tim funkcioniše, a tad će najverovatnije biti raspisani i parlamentarni izbori na Kosovu.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.