Tribunal sa najmanje petogodišnjim mandatom

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2/Koha Ditore

"U najmanje pet narednih godina u svetskim medijima će o Kosovu dominirati teme koje će se odnositi na sudske procese Tribunala. Pretpostavka za jedinstvene zločine, kakav je trgovina ljudskim organima teret je koji će ostaviti tragove na slici o Kosovu."

"Očekuje se da će biti nekoliko sudskih procesa i naravno i optuženih. Svaki optuženi će imati pravo žalbe drugostepenom sudu i ako posle žalbe bude poništeno suđenje, treba početi iz početka. Čitava ta procedura traži dosta vremena". 

Očekuje se da će Tribunal koji će suditi za pretpostavljene zločine za koje se tvrdi da ih je počinila Oslobodilačka vojska Kosova, trajati najmanje pet godina. Domaće vlasti, koje su ove nedelje promenile stav o Tribunalu, od kategoričnog izjašnjavanja protiv, do prećutne saglasnosti, se plaše dužine njegovog trajanja.

Jedan izvor iz vlade je rekao u petak Kohu da će imidž zemlje pretrpeti veliku štetu od tako dugog postojanja ovog međunarodnog pravosudnog mehanizma.

"U najmanje pet narednih godina u svetskim medijima će o Kosovu dominirati teme koje će se odnositi na sudske procese Tribunala. Predpostavka za jedinstvene zločine, kakav je trgovina ljudskim organima, teret je koji će ostaviti tragove na slici o Kosovu," rekao je jedan vladin izvor. 

Tribunal, za koji se očekuje da će imati sedište na Kosovu i kancelariju u Hagu će imati neke promene u nazivu. Ipak, u okviru tog pravosudnog mehanizma koji će suditi za ratne zločine za koje se pretpostavlja da ih je počinila OVK, radiće po panelima sastavljenim od sudija za prethodni postupak, panela za suđenje i žalbeno veće. 

Postojaće po jedan sudija za prethodnu proceduru za svako veće, u slučaju podizanja optužnice trojica sudija će činiti sudsko veće, a u slučaju žalbe – petorica sudija uključujući i predsednika po mogućstvu će raditi u apelacionom veću.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.