Otvaranje Ustava sledeće nedelje

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK2/Tribuna

Odluka o produženju mandata EULEX-a i formiranju specijalnog suda za OVK nije najznačajnija odluka koju Kosovo treba da donese sledeće nedelje.

Sledeće nedelje u četvrtak ako ne bude promenjena sadašnja agenda, Skupština Kosova treba da glasa i o ustavnim amandmanima koji će omogućiti formiranje Oružanih snaga Kosova.

Predsednik Skupštine Jakup Krasnići, je u potpunosti prihvatio ocenu Ustavnog suda u vezi amandmana za FAK, a očekuje se da se o toj odluci diskutuje i na sastanku rukovodstva gde će se odlučiti da li će se o njima glasati ili ne. 

Lideri političkih partija će se u ponedeljak sastati kako bi odlučili da li će ispuniti uslov manjinskih zajednica u vezi glasanja za FAK.

One, zajednice, traže da u zamenu za glas za FAK budu produžena za još jedan mandat za rezervisana mesta, što bi takođe zahtevalo ustavni amandman. 

Ukoliko ovaj uslov ne bude ispunjen onda neće uspeti ni glasanje za FAK. 

Svaka promena ustava zahteva dve trećine glasova poslanika, konkretno 80 poslanika većinske zajednice i dve trećine glasova manjinskih zajednica. 

U ovom trenutku, protiv rezervisanih mesta su DSK Isa Mustafe i Samoopredeljenje Albina Kurtija, dok DPK i ABK , odnosno Tači i Haradinaj su se složili da se nealbanskim zajednicama nastave rezervisana mesta za još jedan mandat.

Prihvatanje predmeta od strane Ustavnog suda je potvrdio i sekretar Skupštine Ismet Krasnići.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.