Tribunal pre izbora

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2

Vlada i Skupština Kosova su "na muci" zbog pritiska za osnivanje tribunala za ratne zločine na Kosovu. Ovaj skupštinski saziv treba da usvoji i Zakon o veteranima kao i Zakon o izborima, prenosi "Zeri".

Vlada i Skupština Kosova su "pritisnute" da u ovom sazivu bude završeno formiranje tribunala za ratne zločine. 

Na osnovu tog zahteva bi izbori mogli da budu održani tek posle osnivanja ovog tribunala i posle usvajanja Zakona o izborima i Zakona o ratnim veteranima. 

Ovo su potvrdili izvori lista iz Skupštine. Po njihovim rečima, na to su podsetili i delegaciju kosovskih poslanika tokom njihove posete SAD-u. 

Konačno je, posle pretnji da bi osnivanje ovog tribunala moglo da bude praćeno posledicama na bezbednosnom planu, napravljen ustupak rukovodstvu da mogu to da odlože do posle izbora.

Ali, izvori lista kažu da tribunal treba da bude formiran do isteka mandata ove vlade.

Bez obzira na taj zahtev, kosovske institucije nastavljaju da se protive formiranju tribuala pre izbora jer se boje da bi upravo ta institucija bila razlog za osvetu na izborima, zbog toga što je na Kosovu na hiljade veterana koji su protiv nje i koji će glasati protiv najveće parlamentarne partije DPK. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.