Hodžaj: Normalizacija odnosa sa Srbijom tek nakon priznanja

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2

Potpuna normalizacija odnosa sa Srbijom može da dođe tek nakon priznanja nezavisnosti Kosova, izjavio je mininistar inostranih poslova Enver Hodžaj u Berlinu.

 

Informišući članove Bundestaga o dinamici dijaloga sa Srbijom, Hodžaj je predstavio pet koraka u procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, kaže se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova. 

Prvi je, po njemu, da Srbija sprovodi sve sporazume postignute u dijalogu u Briselu.

"Drugo, Srbija mora da rasformira sve ilegalne paralelne strukture u Republici Kosovo. Treće, treba da dozvoli integraciju srpske zajednice u kosovske institucije", rekao je Hodžaj.

Četvrti korak je da Srbija ne blokira učlanjenje Kosova u evropske organizacije i UN.

"Na kraju treba da usledi međusobno priznanje Kosova i Srbije, kao dve nezavisne i suverene države. Tek nakon ispunjavanja ovih pet uslova, možemo govoriti o normalizaciji odnosa", rekao je Hodžaj. 

On je zatražio od poslanika nemačkog Bundestaga da nastave angažovanje u ovom procesu.

Tokom prekjučerašnjeg dana, Hodžaj se sastao i sa državnom sekretarkom u MIP-u Nemačke sa kojom je razgovarao o liberalizaciji viznog režima, zahvalivši se pritom, na ličnom doprinosu koji je dala ovom procesu.

Hodžaj se u petak sastao i sa ministrom spoljnih poslova Nemačke, Frank-Valterom Štajnmajerom koji je ubedio ministra Hodžaja da će Nemačka nastaviti da podržava Kosovo na njegovom evropskom putu, kaže se u saopštenju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.