Tribina „Trideset godina od prvog celodnevnog radijskog programa na srpskom jeziku na KiM“

Foto: Dom kulture Gračanica
Foto: Dom kulture „Gračanica“

Tribina „Trideset godina od prvog celodnevnog radijskog programa na srpskom jeziku na KiM“ biće održana danas u Domu kulture „Gračanica“, u 12 časova.

Tim povodom na tribini će govoriti predsednik Udruženja novinara Kosova i Metohije, Budimir Ničić, novinar i publicista Đorđe Jevtić i nekadašnji novinari Radija Priština Andrija Igić i Zoran Stanković.

Događaj organizuju Dom kulture Gračanica i Udruženje novinara Kosova i Metohije.

Pre tačno 30 godina, grupa srpskih urednika i novinara, štrajkom, protestima i prekidom prenošenja informacija na srpskom jeziku, izborila se za celodnevno emitovanje programa na srpskom jeziku na Radio Priština.

Emitovanje celodnevnog programa prekinuto je 1999. godine, dolaskom međunarodnih snaga KFOR-a.  Tada se u zgradi bivše Radio Prištine formira Radio Kosovo, koji postaje deo kosovskog javnog servisa RTK.

Ova medijska kuća danas emituje svega 2 sata programa na srpskom jeziku u okviru svog drugog programa, prenosi gracanicaonline.info.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.