Tri godine od ubistva Ivanovića – dva pomena u Kosovskoj Mitrovici

Oliver Ivanović KoSSev
FOTO: KoSSev

Kosovska Mitrovica obeležiće sutra u dva navrata treću godišnjicu ubistva lidera GI SDP, Olivera Ivanovića. Na isto mesto, tamo gde je i ubijen, ispred prostorija svoje stranke – građane je pozvao da se u 8:15 okupe i zapale sveću bivši član Ivanovićeve stranke, Marko Jakšić. Građanska inicijativa SDP trogodišnji pomen obeležava u 10:00.

Tri godine su prošle od kada je lider GI SDP, Oliver Ivanović, ubijen ispred prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Isto toliko optužnica je prištinsko tužilaštvo podiglo do sada, dok nijedna nije doživela svoj epilog.

„Prošle su tri godine iščekivanja i nade da će relevantne, kako međunarodne tako i institucije u Prištini uložiti svoj napor i profesionalnost da se konačno rasvetle imena nalogodavca i počinioca monstruoznog ubistva nad Oliverom Ivanovićem“, poručuju iz GI SDP.

Kada je reč o istrazi, navode da ne samo da nije napredovala – „već je otišla korak nazad“.

„Razlog tome je opstrukcija i nesaradnja istražnih organa Prištine sa Beogradom. Svi građani kao i članstvo GI ‘SDP’ očekuju da se konačno stane na trag počinioca ovog nedela i konačno pravda trijumfuje“, poručuju iz ove GI.

Ujedno su zamolili sve koji mogu dati doprinos – Vladu Republike Srbije, međunarodne institucije kao i institucije u Prištini, da to i učine kako bi se priveli pravdi nalogodavci i ubice Ivanovića.

Da je malo toga učinjeno na rasvetlajvanju ubistva Ivanovića, smatra i bivši član GI SDP, Marko Jakšić.

„Međutim, osim mraka koji sve više pada oko ubistva, dosta je urađeno da se politička ideja i opcija koju je vodio uništi i pošalje u istoriju; saradnici mu se ućutkaju na ovaj ili onaj način; kao i da neki bliski mu ljudi izgledaju kao oteti i ucenjeni od strane režima u Beogradu“, tvrdi.

Jakšić je najavio da je okupljanje na mestu ubistva Ivanovića zakazano za 8:15. Kao jedan od razloga obeležvanja godišnjice naveo je poštovanje prema porodici Ivanović, a drugi je opisao kroz reči vladike Grigorija.

Ima jedan čovek tamo. I onda je taj čovek ubijen. Ubijen je jedan čovek koji je imao ulogu lava za taj narod. Koji ga vodi i štiti. Bez obzira da li je na vlasti ili nije. Zašto je on ubijen? Zato da bi mogle hijene da vladaju

Izrazio je nadu da će mu se, osim dela onih koji su prisustvovali obeležavanju 1.000 dana od ubistva Ivanovića pridružiti i Oliverovi prijatelji, poznanici, poštovaoci i obični građani – „koji se ne slažu sa gromoglasnom tišinom i mrakom vezanim za njegovu likvidaciju, kao i sa njegovom zloupotrebom od strane one političke opcije iz koje su mu crtali metu pred njegovo stradanje“.

Pozvao je sve da se pridržavaju epidemioloških mera tokom obeležavanja – održavaju distancu i nose maske.

U susret trogodišnjici NIN je čitaocima ponudio knjigu o ubistvu Ivanovića „Oliver kao brat za brata“, koju je napisao novinar ovog lista, Milan Radonjić.

Radonjić: Moraju da znaju da su učešćem u kampanji i difamacijom Olivera Ivanovića, učestvovali u njegovom ubistvu


Danas se ujedno održava onlajn debata „Sloboda, demokratija, (ne)pravda: tri godine od ubistva Olivera Ivanovića“ u organizaciji Mitrovičkog društvenog kluba preko platforme „Zoom“. Na debati će govoriti bratanac pokojnog Olivera Ivanovića, Aleksandar Ivanović, kao i novinar, Miliovoje Mihajlović.

Sudski postupak u vezi sa predmetom ubistva Ivanovića ne samo da nije okončan već je septembra meseca vraćen na sam početak kada je optužnica poslata na uređenje. Nova je podignuta 11. decembra i od tada je održano samo jedno ročište koje je prekinuto zbog zahteva advokata odbrane, Toma Gašija, da se iz slučaja izuzme branjenik jednog od osumnjičenih, Faruk Korenica.

Odluka o izuzeću Korenice je doneta, ali uprkos dva odbijena zahteva advokata odbrane da se postupak hitno nastavi, novo ročište nije zakazano.

U procesu koji vodi kosovsko Specijalno tužilaštvo pred Osnovnim sudom u Prištini, optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović, Žarko Jovanović, Dragiša Marković, Rade Basara. Kao vođe kriminalne grupe označeni su Milan Radoičić i Zvonko Veselinović. Drugi postupci protiv Veselinovića i Radoičića ne mogu biti preduzeti pre saslušavanja tužilaštva, navedeno je više puta iz prištinskog Specijalnog tužilaštva. Radoičić je izbegao pokušaj hapšenja novembra 2019., dok je izdat i nalog za hapšenje Veselinovića.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.