Tri godine iza rešetaka Olivera Ivanovića: "Pravična presuda može da bude samo oslobađajuća"

Vest je ažurirana u 22:50

"Mi očekujemo presudu što pre – da se stavi tačka na nepravični postupak. Očekujemo presudu koja će da bude pravična, a pravična presuda, u situaciji kada nema nikakvog dokaza da ste za nešto krivi – može da bude oslobađajuća," poručili su danas advokati i partijski saborci Olivera Ivanovića. Oni su održali konferenciju za medije u prostorijama lokalne stranke "Srbija demokratija prava", čiji je lider Ivanović, a povodom tri godine od njegovog pritvaranja. Suđenje ovom nekada najuticajnijem lideru Srba sa Severa Kosova trajalo preko 100 radnih dana. Skoro stotinu svedoka dalo je svoje iskaze, a samo je jedan dao iskaz protiv Ivanovića, za kojeg je njegova odbrana dokazala da se radi o lažnom svedoku. Odluka na žalbu podnetoj Apelacionom sudu u Prištini u aprilu prošle godine, još uvek nije donešena. Iako rok za njeno donošenje ne postoji, odbrana smatra da se ona "ne može odlagati u nedogled". I neformalna grupa "Prijatelji Olivera Ivanovića" uputila je danas otvoreno pismo direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marku Đuriću. U pismu koje je potpisao Aleksandar Zobenica, Ivanovićevi prijatelji zahtevaju da se "pitanje terora koji se vrši nad Oliverom podigne na najviši nivo i o tome razgovara u Briselu tokom pregovora". Pismo u celosti pročitajte OVDE. A kasno večeras, oglasio se i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. Očekujem da će Apelacioni sud hitno da uvaži čelično čvrste argumente odbrane i da oslobodi Ivanovića, poručuje on. Dodaje i da će od odluke suda zavisiti i principi koji razdvajaju "pravo od tiranije".

Vlajić: Presuda zastrašujuća, jer se na isti način može osuditi bilo ko

Nemoguće je da budete osuđeni za nešto čemu niste prisustvovali u demokratskim društvima, a presuda je zastrašujuća, pre svega za porodicu Olivera Ivanovića, a onda i za svakog Srbina, jer to znači da se može na isti način osuditi i bilo ko, rekli su Ivanovićevi advokati.

22:50 – Đurić: Hitno uvažiti čelično čvrste argumente i osloboditi Ivanovića

Kasno večeras, saopštenjem za javnost oglasio je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. Ako će se presuđivati po pravu i pravdi Oliver Ivanović će u najskorijoj budućnosti biti slobodan čovek, poručuje on. 

"Čitav postupak protiv Olivera Ivanovića obeležio je niz u sudskoj praksi demokratskih društava nemogućih odluka, zbog čega među Srbima, ali i mnogim Albancima na Kosovu i Metohiji, vlada uverenje da je u ovom predmetu politika odnela prevagu nad pravdom," ističe Đurić. 

Dodaje i da je prvostepena presuda Ivanoviću doneta uz "zanemarivanje činjenice da nema nikakvih dokaza" da je on kriv za krivično delo koje mu je pripisano.

"Sistematski mu je uskraćivano pravo da se brani sa slobode iako je za njega garantovala država Srbija, period koji je protekao od žalbe do još neizrečene drugostepene presude je nedopustivo dug. Oliver je, ipak, sve podneo stoički, verujući da nepravda ne može vladati večno i da u Evropi 21. veka nema mesta za političke zatvorenike," navodi, takođe.

Očekuje i da će Apelacioni sud hitno da uvaži "čelično čvrste argumente" odbrane i oslobodi Ivanovića. 

"Njemu je već naneta nepopravljiva šteta i nepravda, ali presuda koja se očekuje morala bi da i u simboličnom smislu bude vesnik jednog novog vremena na Kosovu i Metohiji, u kojem će građanima, pre svega Srbima i drugim nealbancima, biti garantovana prava kakva imaju i svi drugi Evropljani," ističe Đurić. 

Apelaciono veće, dodaje, mora biti svesno da od njegove odluke zavisi "mnogo više od jedne ljudske sudbine".

"Od te odluke zavisiće principi koji razdvajaju pravo od tiranije," zaključuje Đurić.


Detaljnije o slučaju Olivera Ivanovića čitajte u našoj podstranici – Sudski procesi protiv Srba sa Severa

Advokat Nebojša Vlajić podsetio je da je Oliver Ivanović pre tri godine – prvobitno, u prostorije Osnovnog suda, došao tako što se odazvao na poziv javnog tužioca da da izjavu.

"On se na taj poziv javio, znajući da može da bude uhapšen i znajući čak da će biti uhapšen ali je, verujući u svoju nevinost, i verovao da nema od čega da se krije i od čega da beži," naveo je Vlajić.

"Njega i danas to osećanje nevinosti učvršćuje u njegovoj borbi i daje mu hrabrost da u ovome istraje," istakao je.

Pantović: Imamo razloga za optimizam, neka Apelacioni sud bude pravičan za razliku od prvostepenog suda

Osvrćući se na to što drugostepena sudska odluka još uvek nije donešena, advokat Ljubomir Pantović, naveo je:

"Iako je predmet u kojem je suđeno Oliveru Ivanoviću pravno i činjenično složen, smatram da je za tri godine vremena trebalo da već imamo i drugostepenu presudu. Međutim, neka ta sporost sudova ne ide na uštrb zakona i pravde. Neka drugostepeni Apelacioni sud u Prištini bude drugačiji i da na pravičan i na pravedan, zakonit način ceni dokaze za razliku od prvostepenog suda, koji to nije učinio."

Ipak, ima razloga za optimizam, dodaje on:

"Smatram da imamo razloga za optimizam. Mi smo u našim podnescima, u našoj žalbi – istakli mnogo argumenata koji govore u prilog tvrdnje da  Oliver Ivanović nije izvršio ono za šta je optužen."

Božović: Oliver mora da izdrži, brine nas nesloga, očekujemo diplomatsku podršku od Vlade Srbije i Kancelarije za KiM

Najbliža saradnica Ivanovića, Ksenija Božović, poručuje da Ivanović ima samo jedan cilj:

"Mi mu poručujemo sa ovog mesta da mora da izdrži i da je pravda spora, ali dostižna. On ima samo jedan cilj – da dokaže da je nevin i da vrlo brzo bude sa nama."

Dodaje da u toj borbi ima podršku saradnika, porodice, saboraca i prijatelja i svih Srba na KiM-u, ali i da ih, kako ističe, brine "nejedinstvo". 

"On ima pomoć svojih saradnika, prijatelja, porodice, svih Srba sa KiM-a i šire. Jedino što nas brine jeste ovo nejedinstvo Srba, ova tišina i ovaj mir. Danas je u ovoj situaciji Oliver Ivanović, a sutra možemo da budemo svi mi. Nadamo se da će da shvate i da će da mu daju punu podršku na svim diplomatskim nivoima – od Vlade Republike Srbije, Kancelarije za KiM i svih onih koji mogu to da učine," navela je ona.

Popović-Ivanović: Verujemo da će Oliver biti na slobodi, ovo je stvar svih nas

Ivanovićeva supruga Milena Ivanović-Popović, ističe da Oliver Ivanović, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima – tri godine prolazi kroz, kako navodi, veliku nepravdu.

"Teško je za nevinog čoveka i jedan dan proveden u pritvoru, a ne 1.097 dana, koliko se Oliver nalazi tamo. Mi kao i prvog dana apsolutno verujemo da će Oliver biti na slobodi, jer je to jedino ispravno rešenje," navela je ona, dodajući: 

"Ova stvar nije samo stvar Olivera Ivanovića, njegove porodice, prijatelja…ova stvar je stvar svih nas, jer ako nepravda postoji negde, onda je očekujte svugde."

Na pitanje da pojasni na kakvu konkretno podršku misli, odnosno kako su institucije Vlade Srbije do sada pomagale odbranu Olivera Ivanovića, Božovićeva je u naknadnoj izjavi za KoSSev rekla da u narednom periodu iz Beograda očekuje pre svega pomoć u vidu diplomatske borbe za oslobađanje njihovog lidera.

"Institucije Vlade Srbije pružaju finansijsku podršku odbrani Olivera Ivanovića za njegov advokatski tim. Ono što od institucija sada očekujem jeste da pojačaju diplomatske napore, s obzirom na kontakte i iskustvo i, na kraju, diplomatske aktivnosti koje naša država ima," odgovorila je ona.

Oliveru Ivanoviću je suđeno po zajedničkoj optužnici prema kojoj se sudilo penzionisanom pukovnuku MUP-a Srbije, Dragoljubu Delibašiću, Iliji i Nebojši Vujačiću, kao i Aleksandru Lazoviću. On je osuđen, 21. januara, na devet godina zatvora zbog "ratnog zločina" tokom 1999. godine, dok su ostali oslobođeni.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.