Tri američka kutka u borbi protiv COVID-19: Izrada vizira za zdravstvene radnike

zaštitni viziri američka ambasada
FOTO: Ambasada SAD

Koristeći 3D štampače u borbi protiv COVID-19 na Kosovu, tri američka kutka započela su sa izradom zaštitnih vizira za lice, za lokalne zdravstvene centre, saopštila je Američka ambasada u Prištini.

Zahvaljujući podršci profesora sa Prištinskog univerziteta iz oblasti tehničkih nauka, Šabana Buze, uspešno je proizvedena prva serija visokokvalitetnih vizira, poručuju iz ove ambasade.

„Od 8. aprila proizveli su 50 vizira, donirajući ih Glavnom centru porodične medicine i Urgentnom centru, kako u Prizrenu, tako i privatnim lekarima, stomatolozima i laboratorijskim tehničarima“, navodi se u saopštenju.

Američki kutak u Prizrenu planira da izradi 100 zaštitnih vizira za lice koji će, kako je saopšteno, biti donirani lokalnim zdravstvenim centrima u koordinaciji sa opštinskom upravom za zdravlje.

Američki kutak u Prištini, sa druge strane, pozajmio je svoj 3D štampač i zalihe, BONEVET-u u Prištini kako bi podržao proizvodnju vizira za lice za zdravstvene radnike.

„Radeći sa svojim partnerima, volonterima i zajednicom, BONEVET je povećao proizvodnju vizira kako bi pokrio potrebe bolnica i medicinskih centara, policije i drugih javnih službi širom Kosova“, zaključuju iz ambasade.

Podsetimo, akciju proizvodnje i doniranja vizira za zdravstvene radnike KBC-a u Kosovskoj Mitrovici, krajem marta pokrenuo je Mitrovički inovacioni centar u saradnji sa Srednjom tehničkom školom „Mihailo Petrović-Alas“. Više o tome čitajte u:

Mitrovički centar za inovaciju u saradnji sa Tehničkom školom izrađuje vizire za zdravstvene radnike

zaštitni viziri američka ambasada
FOTO: Ambasada SAD

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.