Trgovina kokainom u porastu u Evropi; UN: Sve vreći broj krijumčara sa Balkana

KOkain
Ilustracija kokain Foto:EPA-EFE/Fernando Villar

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Nakon kratke pauze usled pandemije, tim za borbu protiv droge ponovo je u akciji. Ujedinjene nacije upozoravaju da u Evropi postoji sve veći problem širenja kokaina. Supstanca je na kontinentu gotovo dvostruko čistija nego pre 10 godina.

Proizvodi od kanabisa takođe postaju sve snažniji zbog uvećanja sadržaja sintetičkih kanabinoida i sada dominiraju u trgovini drogom online.

Zbog pandemije, opojne droge se šalju poštom, pa austrijska carina redovno proverava distributivne centre.

Tokom protekle decenije broj korisnika droge širom sveta je uvećan za gotovo petinu.

„Došlo je do usporavanja zaplene, usporavanja trgovine, usporavanja doznaka. Međutim, vrlo brzo se prilagođavaju i vidimo da su povećane količine prevoze u Evropu“, rekla je Gada Vali (Ghada Waly), izvršna direktorka UNODC-a.

Međutim, glavni uzrok zabrinutosti u Evropi je kokain. U prošlosti je italijanska mafija dominirala trgovinom kokaina. Sada se uključuju sve više krijumčari sa Balkana, umnožavajući tako lance snabdevanja.

„Videli smo kako kokain postaje jefitniji u Evropi, čistiji u Evropi i u većim količinama, što je glavni razlog za zabrinutost. Moramo da povećamo međunarodnu saradnju i razmenu informacija između zemalja izvora i luka prijema“, rekla je dalje.

Prema Ujedinjenim nacijama, broj korisnika droge će i dalje rasti za 11% ove decenije.

Afrika je posebno pogođena, mada bi ovaj uznemirujući trend mogao da se preokrene ukoliko se preduzmu odgovarajuće mere.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.