Radnici Crvenog krsta Kosovo Polje sami finansiraju i izvode radove na objektu

crveni krst
Foto: RTV Kim

Crveni krst Kosovo Polje se od svog izmeštanja iz ovog grada nalazi u Ugljaru, a smešten je u dva kontejnerska objekta. Posle više od 17 godina rada u lošim uslovima, radnici Crvenog krsta su rešili da ove prostorije adaptiraju, javlja RTV Kim.

Sekretar institucije Jovica Mitrović i radnici Saša Jošić i Biljana Živković od sredstava Crvenog Krsta, zahvaljujući sopstvenim majstorskim veštinama, rekonstruišu objekat. Često im priteknu u pomoć i korisnici pomoći koji žive u nedavno obnovljenom naselju „Bergen“.

„Ovo su kontejneri gde mi radimo, koji su grubili ovo lepo naselje `Bergen`. Bili smo prinuđeni da ličnim sredstvima iz Crvenog krsta, sami preduzmemo korake i pokušamo da naše kancelarije dovedemo u neko normalno stanje za bolji rad. Kako nas, tako i naših korisnika i volontera koji dolaze. Sve sami radimo. Osim Crvenog krsta, naših sredstava, mi ni od koga ništa nismo dobili, a nismo ni tražili. Crveni krst Kosovo Polje pokušava da opstane i preživi ovo burno vreme na Kosovu. Došli smo u situaciju da pojednici hoće da ugase našu organizaciju“, naveo je Mitrović.

Iako je bilo obećanja, objekti Crvenog Krsta nisu rekonstruisani kada i naselje „Bergen“ u kojem živi 24 stanara.

Dušanka Sokolović je stanovnica „Bergena“ od 2002. godine. Istakla da je Crveni krst veoma značajan za raseljeničko stanovništvo u ovom naselju. Svih ovih godina dobijaju pakete pomoći u hrani i higijeni, a radnici Crvenog krsta ih vode kod lekara i nabavljaju lekove.

„Znači nam opstanak, da nije Crvenog krsta otišla bih odavde. Mi sve radimo zajedno, smejemo se, plačemo. Evo, čak im i pomažem da što pre završe radove na novim kancelarijama. Pomoć je uzajamna“, rekla je Dušanka koja je pomagala oko završetka fasade.

I Jovica Mitrović je kazao da su se sprijateljili sa stanovnicima ovog naselja, te da sve dele.

„Sjedinili smo se na stanovnicima naselja `Bergen`, sve njihove muke proživljamo zajedno. Pomažemo mi njima više, jer je takva institucija ali, naravno, tu su i oni za nas“.

Crveni krst Kosovo Polje je svoje kancelarije napustio 2004. godine tokom martovskog pogroma. Bez obzira na dugogodišnje loše uslove za rad, ova ustanova pomaže, kako preostalim ugroženim Srbima u Kosovu Polju, tako i raseljenima, a svake godine organizuje besplatno letovanje za decu na crnogorskom primorju.

RTV KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.