Trepča: Prvo reorganizacija, pa privatizacija

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

 
Privatizacija metalurškog kombinata Trepča pod budnim je okom javnosti, ali i kosovskih i spskih vlasti. Na osnovu odluke Specijalne komore vrhovnog suda, Agencija za privatizaciju Kosova treba da preda plan reorganizacije ovog kombinata do 2.aprila 2015. godine.
 
Privatizacija nekadašnjeg kosovskog privrednog giganta je već niz godina predmet spora Beograda i Prištine, jer Srbija ne priznaje privatizaciju na Kosovu. Sa druge strane, kosovske institucije se zalažu za reorganizaciju Trepče, pa je Agencija za privatizaciju zatražila od specijalne komore Vrhovnog suda produženje roka za predaju plana za reorganizaciju ovog kombinata.
 
”Vrhovni sud je pozitivno odgovorio na naš zahtev i rok za predaju plana reorganizacije je produžen do 2. aprila 2015. godine. Pred Agencijom za privatizaciju je puno posla, treba da objavimo internacionalni tender za reorganizaciju ovog preduzeća. Nakon analize i razmatranja zahteva zainteresovanih, treba da nastupimo sa jasnim biznis planom i odlučimo šta će biti sa Trepčom”, rekao je Ili Kaljoši portparol Agencije za Privatizaciju.
 
Trepča je trenutno podeljena na dva dela, jedan je pod kontrolom Prištine, drugi pod kontrolom Srba sa severa.
 
”Postoje dva menadžmenta, jedan kontrolišu kosovske vlasti, a drugi srpske, ali Agencija za privatizaciju je ta koja je nadležna za privatizaciju svih društvenih preduzeća koja se nalaze na teritoriji Kosova”, kaže Kaljoši.
 
Kaljoši, kaže da ovo preduzeće ima dugovanja. Trenutno u Agenciji raspolažu podacima da 1500 preduzeća ima potraživanja prema Trepči. Kako će ta dugovanja biti izmirena znaće se nakon utvrđenog imovinskog stanja pokretne i nepokretne imovine ovog preduzeća.
 
Sredinom maja prošle godine u Beogradu je potpisan ugovor o poslovno tehničkoj saradnji Rudarsko-metaluškog i hemijskog kombinata ”Trepča” i američkog konzorcijuma ”New Generation Power'''''''' (NGP), koji predviđa nove investicije, povećanje obima i kvaliteta proizvodnje, i otvaranje novih radnih mesta u toj kompaniji.
 
Kosovska agencija za privatizaciju je ovaj ugovor ocenila kao protivzakonit i nesprovodiv. KAP je navela da ona kao jedini zakonski predstavnik Trepče nije o tome informisana niti je za to dala saglasnost.
 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.