Trendafilova iz K.Mitrovice: Specijalni sud nije etnički, traži se individualna odgovornost

FOTO: KoSSev

Bezbednost i sigurnost svedoka je apsolutni prioritet. Uspostavili smo robustan sistem zaštite, kazale su danas u Kosovskoj Mitrovici predsednica Specijalnog suda u Hagu, Ekaterina Trendafilova i sekretarka suda Fidelma Donlon.

„Ućešće žrtava na suđenju je ključni zadatak“, poručila je Dolon tokom razgovora sa novinarima i predstavnicima NVO sektora u hotelu „North City“, a u sklopu informativne kampanje o radu Specijalizovanih veća.

Postignut je suštinski, velik napredak u aktivnostima suda u poslednjoj godini, ocenile su predstavnice Specijalizovanih veća.

Četiri slučaja su pokrenuta pred Specijalizovanim većima, pred pretpretresnim sudijom Nikolasom Gijom, od kojih su dva sada u fazi pripreme za suđenje – Saljihu Mustafi i Hisniju Gucatiju/Nasimu Haradinaju.

Prvo suđenje najavljeno je za 15. septembar – Saljihu Mustafi.

Za ovaj predmet je već devet lica dobilo status žrtve, ali ovaj proces još uvek nije okončan, te da je prijavljivanje i dalje otvoreno i u daljem postupku. Inače, ovaj princip važiće i za sve ostale slučajeve.

Druga dva postupka – protiv Tačija i ostalih i Pjetra Šalje, su i dalje u pretpretresnoj fazi, dok je potonji poslednji na kojem je počelo da se radi.

U slučaju Saljiha Mustafe, slučaj je sada predat pretresnom panelu, nakon čega će se odrediti i sudsko veće.

Sudije su na rasporedu iz Norveške, Italije, Bugarske, uz rezervnog sudiju iz Italije. Sudije će se određivati prema rasporedu svoje dostupnosti.

Trendafilova je i danas naglasila da je sud formiran nakon „rastućih ozbiljnih navoda da postoje nerešeni zločini“, naglasivši da se njegov mandat završava onda kada Savet EU obavesti kosovsku vladu da su svi postupci i istrage završeni.

Takođe je naglasila da sud nije etnički i to na nekoliko pitanja koja su dolazila od strane civilnih aktivista i medija kosovskih Albanaca danas i juče.

„Ne vidim pravne osnove za ovakva uporna gledišta – da se radi o monoetničkom sudu. Kad god me pitaju to, ja se pitam gde je praznina da dođe do takve percepcije„, kazala je Trendafilova.

Precizirala je da se postupci pred sudom vode individualno, tj. protiv onih koji su navodno počinili zločine.

Pitanje koje je i danas ponovljeno, bilo je o dolasku Trendafilove u Severnu Mitrovicu – da li to nosi specifičnu poruku i zašto je odvojila obraćanja, a s obzirom na to da je juče obratila istim povodom i iz Prištine.

Iz Specijalizovanih veća naglasili su da u tome ne vide nikakvu eksplicitnu poruku, i da oni sprovode informativnu kampanju širom Kosova, i da su već dosta aktivnosti održali i u drugim mestima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.