Ometanje Trendafilove na konferenciji u Prištini i hapšenja

Foto: Printscreen

Na Kosovu boravi predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, Ekatarina Trendafilova. Ona je danas u Prištini održala konferenciju za novinare, ali je na početku obraćanja prekinuta od strane članova Socijaldemokratske partije čiji je predsednik, Dardan Molićaj (Molliqaj) danas uhapšen, a potom i pušten.

Na početku konferencije, predsednicu Specijalizovanih veća Kosova Ekatarinu Trendafilovu prekinuli su aktivisti SDP-a zvižducima pištaljki.

KoSSev: Prema ranijim najavama, Trendafilova bi sutra trebalo da održi konferenciju i u severnom delu Mitrovice.

„Ovaj sud želi da promeni istoriju Kosova, čineći da je rat koji se vodio bio između dva agresora, a ne kao oslobodilački rat ovog naroda za nezavisnost i slobodu. Sudija je došla ovde kako bi dala legitimitet ovom sudu, ali njegov legitimitet više nije stvaran. Ovde je došlo do zločina od strane agresora Srbije. Stoga ne možemo da se u miru i tišini izveštava“, kazao je jedan od aktivista SDP-a.

Ekatarina Trendafilova je nakon njihovog odlaska rekla da joj je žao i da ništa nije razumela, te ih je pozvala da se vrate.

„Verujem da su želeli da postave pitanje i on je dao neku vrstu izjave, ali bi bilo dobro da nam neko prevede. Zašto su oni otišli? Neka se vrate. Mlada gospoda su ovde dobrodošla da se vrate. Biće mi zadovoljstvo da odgovorim na njihova pitanja“, rekla je predsednica Suda.

Dok je trajala konferencija za novinare, napolju je reagovala policija koja je privela aktiviste SDP-a, među kojima je bio i predsednik ove stranke Dardan Molićaj.

Prema pisanju prištinskih medija, uhapšeni aktivisti su potom i pušteni na slobodu.

„Ne želim da se mešam u rad Kosovske policije ali malo sam bila iznenađena jer ja sam imala dobru saradnju posebno sa mladim ljudima. Ukoliko ih oslobode oni su više nego dobrodošli“, kazala je Trendafilova.

Ona je kazala da je na Kosovo došla kako bi predstavila platformu i razjasnila određena pitanja koja zabrinjavaju pojedine građane.

„Zakon određuje samo individualnu krivičnu odgovornost navodnih počinilaca. Ovaj zakon ne predviđa kolektivnu odgovornost bilo kakave organizacije, grupe, nacionalnosti ili bilo kakvog drugog subjekta“, podsetila je Trendafilova.

Na konferenciji je govorila od slučajevima koji su trenutno pred Sudom u Hagu i predstojećim ročištima.

„Od 15. septembra u slučaju protiv gospodina (Saljiha) Mustafe tužilac namerava da predstavi lično 15 svedoka, ima još jedan dodatni svedok koji će se pojaviti preko video linka i odbrana razmišlja od 16 svedoka, ali može doći do promena u zavisnosti kako će se odvijati postupak. Kao što sam rekla, g. Gucati i g. Haradinaj su već na suđenju i postupak je u toku pred sudskim većem koje čine tri sudije i jedan rezervni sudija“, kaže Trendafilova.

Govoreći o slučaju protiv Tačija, Veselija, Krasnićija i Seljimija, Trendafilova je kazala da je rad veoma intenzivan, dok se u slučaju Pjetra Šalje nije previše odmaklo.

Sekretar suda Fidelme Donlon je kazala da je sud veoma naporno radio u protekloj godini, bez obzira na pandemiju. Ona je istakla da se prema pritvorenicima odnose sa poštovanjem, te da imaju dobre uslove, i da im se omogućava vreme na otvorenom i rekreativne aktivnosti, kao i pristup biblioteci, praćenju programa na televiziji i radiju. Kontakti sa porodicama su česti, kazala je ona.

„Jedinica za upravljanje pritvorom preduzima sve mere da omogući pritvorenicima da ostvare svoje pravo za glasanje na predstojećim lokalnim izborima 17. oktobra“, kazala je Donlon.

Ona je govorila i o zaštiti svedoka i žrtava. „Zaštita žrtava i prava koja su uključena u suđenju je glavni cilj KSV pogotovo žrtava koje su lično doživele štete kao direktan rezultat navedenih zločina u optužnicama Specijalizovanih veća. Žrtve mogu tražiti da učestvuju u postupku. To se odnosi na žrtve koje su direktno oštećene kao i žrtve koje su u bliskoj vezi sa žrtvama koje su ubijene ili su oštećene“, kazala je Donlon.

Predsednica suda nije mogla da odgovori na pitanje da li će biti novih optužnica, istakavši da ne zna kakvi su planovi Tužilaštva.

RTV KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.