Traže odbranu Delibašića i Ivanovića sa slobode: Sutra protesti pred EULEX-om u Severnoj Mitrovici i Prištini

Dva protesta održaće se sutra u Severnoj Mitrovici i Prištini u znak podrške lideru GI SDP Oliveru Ivanoviću i penzionisanom srpskom policijskom pukovniku Dragoljubu Delibašiću koji se već 19 meseci nalaze u pritvoru odlukom kosovskog Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici. Mediji sa centralnog Kosova su javili, kao i stranka koju predvodi Ivanović – da proteste organizuju građani, intelektualci, pisci, novinari, a priključiće im se i porodica i prijatelji Olivera Ivanovića. Ivanoviću i Delibašiću je ove nedelje produžen pritvor za još dva meseca, a sledeće ročište zakazano je za 10. septembar. Ivanović je pre tri dana zbog toga i započeo štrajk glađu. Javnosti se obratio i pismom koje je objavila Politika i u kojem je naveo razloge zašto se odlučio na nov štrajk glađu, "duboko razočaran" odlukom sudije o produženju pritvora i obrazloženjem za produžetak ove odluke. Brojne javne ličnosti i mediji u Srbiji Ivanoviću pružaju podršku, uključujući i srpsku vladu, a značajna podrška dolazi i sa društvenih mreža. Ivanovića – porodica i politički saborci takođe podržavaju u štrajku glađu. Lokalno rukovodstvo se za sada nije oglašavalo. Sa druge strane, o pukovniku srpskog MUP-a Delibašiću se znatno manje govori, ali je i njegov slučaj javnosti manje poznat, iako su skoro istovremeno pritvoreni, a sudi im se i po zajedničkoj optužnici. Obojica su sada i jedini pritvoreni Srbi sa optužnice petorice

Prvi protest podrške Oliveru ivanoviću i Dragoljubu Delibašiću održava se u 10 časova ujutru ispred zgrade Osnovnog kosovskog suda u Severnoj Mitrovici, ili, kako ga Srbi u ovom gradu nazivaju – EULEX-ovog suda, dok se drugi protest održava u podne, ispred sedišta EULEX-a u Prištini i biće to prvi protest održan u ovom gradu posle '99 kao znak podrške nekom od pritvorenih Srba.

"Protest je neka vrsta građanskog otpora, odnosno reakcija koja se javila kao ideja u dijalogu ljudi ogorčenih zbog tretmana čoveka za kojeg smo uvereni da nije kriv, a što potvrđuje i sudski proces koji se vodi protiv njega. On se, međutim, i dalje drži u pritvoru," rekao je ranije za Novosti urednik KiM radija iz Čaglavice, Predrag Radonjić, govoreći o Oliveru Ivanoviću.

Protesti su se već par dana u javnosti najavljivali kao podrška Oliveru Ivanoviću, a Ivanovićeva stranka je u jutrošnjem kratkom obaveštenju za medije navela da će građani protestovati u znak podrške još jednom od pritvorenih Srba sa zajedničke optužbe – penzionisanom srpskom policijskom pukovniku Dragoljubu Delibašiću, koji je uhapšen 4. februara 2014, nepunih deset dana nakon hapšenja Olivera Ivanovića.

Delibašićev advokat, Miodrag Brkljač, takođe se pridružio osudama odluke da se Ivanoviću i Delibašiću ponovo produži pritvor.

"Kako bi se odbrana osećala nego razočarano. Naravno da smo se nadali da će njih dvojica biti pušteni da se brane sa slobode. Oni su već 19 meseci u pritvoru, a sledeće ročište zakazano je tek za 10. septembar," rekao je u izjavi za KoSSev Brkljač.

Iako se njima dvojici sudi u kosovskom Osnovnom sudu, pritisak srpske javnosti usmeren je na EULEX, čije sudije i tužioci vode ovaj postupak. Brojne su kritike pojedinaca, organizacija i srpskih zvaničnka na račun EULEX-a kada je u pitanju, kako se jedinstveno ističe u javnosti – "neosnovano dug" pritvor za Ivanovića, ali i za Delibašića, posebno zato što ga nijedan od 47 ispitanih svedoka optužbe nije doveo u vezu sa krivičnim delima koja mu se stavljaju na teret.

KoSSev je uputio pitanja EULEX-u u vezi sa slučajem optuženih Srba, zatraživši komentare i u vezi sa najavljenim protestima za sutra, ali i štrajkom glađu Olivera Ivanovića, odnosno mogućim posledicama po njegovo zdravlje. Portparolka EULEX-a Dragana Nikolić-Solomon obećala je da će odgovore dostaviti sutra ujutru.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.