Tranzicija EULEX-a počinje 15. juna

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2

"Tranzicija (sadašnje misije EULEX u novu misiju) će početi 15. juna i obaviće se razmenom pisama kao i prošli put i ratifikacijom u Skupštini", rekao je zamenik premijera Hajredin Kući posle sastanaka sa zvaničnicima EU. "Biće tranzicije u menadžmentu i u ovlašćenjima", naveo je on, a prenosi "Koha ditore".

Evropska Unija je odbacila predlog kosovskih vlasti da misija EULEX obavi tranziciju u okviru sadašnjeg mandata, što bi podrazumevalo da krene sa tranzicijom već od sledećeg meseca. 

U ponedeljak su se dve strane dogovorile da tranzicija počne u junu. Hajredin Kući i ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi razgovarli su sa zvaničnicima EU o novoj misiji za red i zakon. 

Zvanični Brisel je ranije tražio produžetak sadašnjeg mandata za još tri meseca radi realizacije tranzicije sadašnje misije u novu. Vlada je u pisanom odgovoru izrazila stav da je takav produžetak u suprotnosti sa ranije dogovorenim sporazumom dveju strana i da može da se obavi samo novom razmenom pisama između EU i Kosova. Čak je i dala konkretan predlog EU u vezi toga. 

"Najlakše bi bilo da se ova faza stavi u okvire nove misije kao faza konstituisanja misije/ tranzicija sadašnje misije, koja bi otprilike počela u aprilu 2014 godine", kaže se u stavu Vlade upućenom EU u vezi strateške revizije misije EULEX.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.