Datum izbora diktira odluka o sudbini EULEX-a i o Tribunalu

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2

Datum održavanja kosovskih parlamentarnih izbora diktira odluka o sudbini Euleksa i o osnivanju Tribunala za ratne zločine, piše dnevnik "Koha ditore".

Aktuelna Skupština Kosova, kako navodi list, neće biti raspuštena dok ne bude doneta odluka o novom mandatu nove evropske misije na Kosovu i takođe o sudu koji će se baviti ratnim zločinima za koje se pretpostavlja da ih je počinila OVK.

Kosovska vlada o ova dva pitanja vodi pregovore u Briselu, a odluku o tome ali i o zakonu o izborima, poslanici skupštine neće usvojiti pre sredine aprila, dodaje Koha i ističe da kada bi se tada raspustio parlament, vremenski rokovi ne bi dozvolili da izbori budu održani pre polovine juna.

Prema navodima lista, dve najveće političke stranke, Demokratska partija Kosova (DPK) i Demokratski savez Kosova (DSK) planirale su za prošlu nedelju da usklade stavove o agendi do raspuštanja skupštine, ali se to nije dogodilo zato što kosovska vlada nije finalizovala dalje pregovore sa EU o novom manadatu Euleksa i o Tribunalu. 

Poslanik DSK-a, Arben Gaši, koji je uključen u međupartijski dialog je za Kohu objasnio zadatke koje skupština treba da završi pre raspuštanja.

"Na izbore treba da se ide najkasnije do 15. juna. Agenda podrazumeva šta treba da učini skupština do raspuštanja. Sada treba da znamo šta će biti sa misijom Euleks i Tribunalom, kao i za još neka pitanja koja treba da budu usvojena u skupštini pre nego što bude raspuštena", kazao je Gaši.

Pored pitanja Euleksa i Tribunala, pre raspuštanja, parlament će usvojiti i zakon o izborima. Na zasedanju u četvrtak, zakon o izborima će se pred poslanicima naći u prvom čitanju.

Politički subjekti ne znaju koliko vremena će biti potrebno da Zakon o izborima bude razmatran i u drugom čitanju kada će biti i konačno usvojen. 

Nakon usvajanja Zakona o izborima treba sačekati najmanje osam dana pre nego što predsednica Atifeta Jahjaga proglasi datum izbora, a nakon toga i oglašavanja u službenom glasniku, postoji još jedan vremenski rok od dve nedelje dok zakon bude stupio na snagu na osnovu čega će se potom organizovati izbori.

Otuda se ne očekuje da kosovska skupština bude raspuštena pre polovine aprila, a nakon toga datum izbora određuje predsednik najkasnije 10 dana od dana raspuštanja. 

Prevremeni izbori, kako predviđa zakon, a i nacrt zakona o kom će se razmatrati u četvrtak, ne mogu se održati pre 30 dana, a najkasnije do 45 dana od dana raspuštanja skupštine.

Kada bi skupština bila raspuštena polovinom aprila, zakonski rokovi ukazuju da izbori ne mogu biti održani pre polovine juna, zaključuje Koha.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.