Manjinski poslanici: Zakon o izborima ugrožava interese zajednica

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2

Poslanici srpske i drugih zajednica u Skupštini Kosova ocenili su da je nacrt zakona o opštim izborima, o kojem će se glasati u četvrtak, u suprotnosti sa Ustavom Kosova i ugrožava interese i prava nevećinskih zajednica.

Predstavnici nevećinskih zajednica danas su izrazili protivljenje usvajanju zakona o opštim izborima zato što je isti protiv interesa nevećinskih zajednica. 

"Na inicijativu poslaničkog kluba Samostalne liberalne stranke u Skupštini Kosova predstavnici nevećinskih zajednica održali su zajednički sastanak na kojem su izrazli svoje neslaganje povodom nacrta Zakona o opštim Izborima koji je uvršten u dnevni red sednice Skupšine zakazanoj za 27.03.2014. godine", navodi se u saopštenju. 

"Rešenja iz nacrta zakona o opštim izborima u suprotnosti su sa Ustavom Kosova i ugrožavaju interese i prava nevećinskih zajednica".

Poslanici su posebno izrazili zabrinutost zbog činjenice da će se o nacrtu zakona glasati iako se još ne zna da li će nevećinske zajednice imati rezervisana mesta u kosovskom parlamentu.

Predstavnici nevećinskih zajednica su najavili da će na sednici Skupštine zakazanoj za 27.03.2014. godine zahtevati da se tačka dnevnog reda o prvom čitanju predloga zakona skine sa dnevnog reda. 

Međutim, dodali su da "ukoliko se nacrt zakona o opštim izborima ipak nađe na dnevnom redu poslanici koji predstavljaju nevećinske zajednice glasaće protiv takvog zakona".

Poslanici nevećinskih zajednica u Skupštini Kosova su o svojoj inicijativi obavestili ambasade, Evropsku komisiju i OEBS te zatražili njihovu podršku da buduća rešenja zakona o opštim izborima ne ugrožavaju interese i prava nevećinskih zajednica na Kosovu, navodi se u saopštenju koje je medijima dostavio šefa Poslaničkog kluba Samostalne liberalne stranke Saša Milosavljević.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.