Trampizmom protiv proamerikanizma!

Beljulj Bećaj
Beljulj Bećaj (Belul Beqaj), rođen je u Prizrenu 1957, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, magistrirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini i doktorirao političke nauke na Univerzitetu “Kiril i Metodije“ u Makedoniji. Autor je stotine javnih i naučnih radova.

Piše: Beljulj Bećaj (Belul Beqaj)

Poštovani prijatelju,

Dok ti pišeš o ironiji nevidljivog neprijatelja, ja ću ti pisati o ironiji pretvaranja koalicionog partnera Vlade Kosova u neprijatelja služeći se kartom proamerikanizma! Pišem ti o ovoj veoma delikatnoj, osetljivoj i aktuelnoj temi jer sam verovatno među retkim albanskim politikolozima koji javno misli, piše i izjavljuje da prijateljstvo Albanaca sa američkim narodom i državom je konstantno i večno. Ali, to ne podrazumeva da prijateljstvo i saradnja američke i kosovske vlasti treba da bude konstantna i doživotna! Poštovanje, prijateljstvo i saradnja među vlastima se zasniva na osnovu uzajamnih interesa. U skladu s tim, kvalitet i dugoročnost saradnje zavisi od uzajamnih interesa. Jer, u politici, samo su interesi večni!

Poštovani prijatelju, kao državljanin Kosova, svestan sam činjenice da građani i kosovska država ne bi dostigla dosadašnji zamah svoje nezavisnosti bez svestrane pomoći i podrške svih dosadašnjih amerićkih administracija, počevši od predsednika Vudro Vilsona do dana današnjeg. Međutim, nijedna američka administracija, do danas, nije uslovljavala saradnju sa vlastima Kosova. Nijedna američka administracija nije isključila Evropu u cilju izgradnje zapadnih političkih vrednosti na Kosovu. Nijedna američka administracija nije isključila evropske saveznike u zajedničkim političkim ekonomskim i vojnim misijma oko Kosova. Upravo jedinstven neuslovljeni evropsko-američki pristup dosadašnjih administracija stvorio je i produbio osećaj izrazitog proamerikanzima kosovskih građana.

Sve dosadašnje američke administracije su učinile mnogo više za kosovsku državu i Albance u odnosu na administraciju Tramp. Administracija Tramp je prva, za razliku od svih dosadašnjih administracija, koja dovodi pod sumnju izraziti proamerikanizam kosovskih građana želeći da reši srpsko-kosovski dijalog u funkciji predsedničkih novembarskih izbora u SAD! Administracija Tramp, u nastojanju da pronađe instant rešenje za srpsko-albanski dijalog, prva je koja uslovljava Albance da ukine takse, ali ne uslovljava Srbiju da odustane od politike povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti! Administracija Tramp je prva koja se založila i podržala ubrzani pad Kurtijeve vlade u situaciji nacionalne urgentnosti, umesto da podrži uspešnu borbu protiv globalno nepoznatog neprijatelja – Covid-19 !

Uprkos svemu, smatram da angažovanje Trampove administracije ostaje nezaobilazno u nastojanju da ostvari dugo očekivani srpsko-kosovski sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum između Kosova i Srbije, koji ne mora da se ostvari zbog američkih predsedničkih novembarskih izbora! Ovaj diskurs je neprihvatljiv, i nosi u sebi neprihvatljivu tendenciju. Jer, građani Kosova, kao izraziti proamerikanci su podržavaoci republikanaca onoliko – koliko i demokrata.

Ukoliko se “uspešan sporazum” iskoristi kao “trofej” za podržavanje kandidature aktuelnog američkog predsednika, trampizam će ugroziti dokazani proamerikanizam kosovara. Time će se Albanci prikloniti jednoj strani, tendenciozno omalovažavati istorijski doprinos administracija; Klinton, Buš i Obama.

Bilo bi korektno da predsednik Tramp, dobije novembarske izbore onako, kako su to učinile sve dosadašnje administracije do dana današnjeg, bez uslovljavanja i uz uvažavanje političke volje apsolutne većine građana Kosova. Aktuelni diskurs administracije postaje tendenciozniji jer se Trampizam od strane LDK nastoji poistovetiti sa proamerikanzimom!

Oronuli lideršip (LDK) svestan da je izgubio podršku svog biračkog tela, želi da otvorenu podršku visokih zvaničnika Trampove administracije prikaže kao proameričku podršku u nastojanju da se nađe instant rešenje za srpsko – albanski dijalog! Štaviše, svog dojučerašnjeg koalicionog partnera vlade prikazaju tobože kao antiamerikance. Najizglasanijeg političkog lidera Kosova, Aljbina Kurtija, možda najproameričke nacije u svetu nastoje da prikažu kao antiamerikanca?!

Visoki zvaničnici LDK su izabrali Trampovu administraciju umesto svog dosadašnjeg koalicionog partnera Vlade. LDK su izabrali trampiste nipodaštavajući pozive visokih zvaničnika Evrope! Paralelno sa unutrašnjim, stvoren je i američko-evropski razdor koji se iz dana u dan produbljuje! Protrampizam je instrumentalizovan kao proamerikanizam za unutrašnje političke potrebe; dok u slučaju pada vlade, i protiv koalicionog partnera.

Vreme će pokazati koliko će trajati vlast koja je oborila koalicionog partnera protiv političke volje građana koji su glasali za promene. Vreme će razlučiti kvalitetnu razliku između protrampizma i proamerikanizma.

Vreme će dati sud o onima koji su instrumentalizovali trampizam za svoje interese. Napokon, nastojanje da se stvori nova vlada argumentima moći zanemarujući moć argumenata može dobiti bitku ali je sasvim sigurno da će imati rizičnu budućnost!

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.