Tramp o još jednom „istorijskom dostignuću“: Bahrein uspostavlja diplomatske odnose sa Izraelom

Još jedno istorijsko dostignuće, u roku od mesec dana. Pohvalio se u objavi na Tviteru predsednik SAD Donald Tramp, poručivši da je, osim Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kraljevina Bahrein pristala da uspostavi diplomatske odnose sa Izraelom.

„Još jedno istorijsko dostignuće danas! Naša dva velika prijatelja, Izrael i Kraljevina Bahrein pristali su na mirovni sporazum – ovo je druga arapska zemlja koja je postigla mir sa Izraelom u roku od 30 dana“, pohvalio se američki predsednik na Tviteru.

 

Netanjahu pozdravlja, Palestinci kritikuju

Najavu o uspostavljanju odnosa sa Bahreinom pozdravio je premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, zahvalivši se ujedno Trampu.

„Trebalo nam je 26 godina izmedju drugog mirovnog sporazuma sa jednom arapskom zemljom i trećom ali samo 29 dana izmedju treće i četvrte i biće ih još“, rekao je Netanjahu, aludirajući na mirovni sporazum s Jordanom 1994, a pre toga s Egiptom 1979, i sporazum s Ujedinjenim Arapskim Emiratima postignut 13. avgusta, preneo je AP.

Sa druge strane, palestinska uprava i islamska ekstremistička organizacija Hamas osudili su sporazum o normalizaciji odnosa.

„Sporazum Bahreina i Izraela je nož u leđa palestinskoj stvari i palestinskom narodu“, rekao je Frans presu ministar za socijalne poslove Ahmad Maždalani, prenosi Beta.

Istim rečima je ranije osuđen sporazum sa Emiratima.

Hamas koji kontroliše pojas Gaze ocenio je da se time nanosi „ozbiljna šteta“ palestinskom cilju.

Večeras je palestinski zvaničnik Saeb Erekat, glavni mirovni pregovarač, saopštio da će palestinski ambasador u Bahreinu biti opozvan, prenosi takođe Beta.

Tramp je ujedno na ovoj društvenoj mreži podelio zajedničku izjavu SAD-a, Kraljevine Bahrein i Izraela.

U izjavi se navodi da je odluci o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Kraljevine Bahrain i Izraela prethodio razgovor lidera ove dve zemlje i predsednika SAD.

Ovo je istorijsko dostignuće za mir na Bliskom istoku, navodi se u izjavi.

Osim toga, rečeno je da je Bahrein prihvatio poziv SAD da učestvuje na ceremoniji potpisivanja „istorijske Deklaracije mira“ između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata 15. septembra u Beloj kući.

Ovo je još jedna perla u nizu, kako se predstavlja, Trampovih diplomatskih uspeha u predizbornoj kampanji.

Tramp se sredinom avgusta meseca pohvalio time da su Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli dogovor o normalizaciji odnosa, a pre svega nedelju dana, i novim takođe „istorijskim dogovorom“ – kada je u Vašingtonu potpisan sporazum o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije.

Jedna od bitnijih tački ovog sporazuma za SAD je ona koja se upravo odnosi na diplomatske odnose sa Izraelom, a na osnovu koje su se Kosovo i Izrael obavezali na međusobno priznanje, a Srbija da premesti ambasadu iz Tel Aviv-a u Jerusalim i otvori kancelariju za ekonomsku saradnju.

Novi „istorijski dogovor“ stiže nakon što je Tramp dobio dve odvojene nominacije za Nobelovu nagradu za mir, a upravo zbog sporazuma između Izraela i UAE i Beograda i Prištine. Zbog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji, pored Trampa, nominovane su i vlade Kosova i Srbije. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.