Trajković: Sabor SNV biće u Beogradu, nije bilo mogućnosti za to na Kosovu

Sabor Srpskog nacionalnog veća (SNV) održaće se u Beogradu, jer nije bilo mogućnosti da se to uradi na Kosovu, najavio je predsednik Srpskog nacionalnog foruma (SNF) Momčilo Trajković.

Na Sabor čiji će termin i mesto biti naknadno saopšteni, biće pozvani predstavnici parlamentarnih stranaka, intelektualci, poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije.

Trajković je na konferenciji za novinare rekao da na Kosovu nisu mogli da dobiju salu “jer je tako dirigovala Srpska lista“, pa ni blagoslov episkopa raško-prizrenskog Teodosija da postave šator kod Gračanice.

Eparhija raško-prizrenska oglasila se juče nakon serije kritika Srpskog nacionalnog veća na njihov račun.

„Srpska pravoslavna crkva nije politička organizacija koja treba da bude poligon bilo kojim organizacijama i pokretima za organizovanje političkih skupova“, poručili su.

Više o tome u posebnoj vesti: Eparhija poručila SNV-u: Nismo spremni da dozvolimo da se ugled Crkve i naše svetinje koriste za političke svrhe

 

„Srbi su u bunilu, rasulu, obezglavljeni, u pokretu su, sve nas je manje. Glavni nam je cilj te ljudi stabilizovati“, rekao je Trajković, navodeći da se zbog toga pristupilo obnovi SNV.

On je ocenio da su se srpski intelektualci na Kosovu ućutali, dok od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako je naglasio, Srbi ne mogu da očekuju ništa dobro.

Po njegovim rečima, vođenje SNV treba da preuzmu nove generacije, na listi je i 17 doktora nauka, na njoj su i Srbi van Kosova, koji su morali da ga napuste.

Najavio je da će na Saboru biti doneta strategija postupanja i istakao da se problemi mogu rešavati samo dijalogom Srba i Albanaca, a nikako ratom i upozorio da se sve što se desi na Severu Kosova odražava i na položaj Srba južno od Ibra.

Podsetio je koliko je za SNV činio vladika raško-prizrenski Artemije i da su Srbi sa Kosova i patrijarh Irinej „govorili istim jezikom“, dok mu izgleda da tako danas govore „vlast i Crkva“.

On očekuje da će se to promeniti, jer razume da je Crkva prinuđena da nastupa oprezno, a vladika Teodosije da vuče „tanane poteze“.

Poslanik i predsednik Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije Otadžbina, Slaviša Ristić istakao je da taj pokret apsolutno podržava inicijativu za ponovno reafirmisanje SNV, jer je to jedini način da neko predstavlja tamošnje preostale Srbe.

„Ovo je možda posledni trenutak za to. Pokušaćemo da damo doprinos da opstanemo kao narod dole, spremi smo da dignemo glas i preostali narod ohrabrimo“, rekao je Ristić, napomenuvši da Srbi ne mogu da opstanu bez pomoći svoje države Srbije, ne misleći pri tome na bilo koju konkretnu vlast.

N1

Pročitajte još:

Eparhija poručila SNV-u: Nismo spremni da dozvolimo da se ugled Crkve i naše svetinje koriste za političke svrhe

SNV: „Zašto su svi zanemeli? Kao da je obračun Vučićevog režima sa nama samo naša stvar“

Ponovo otkazan Sabor SNV zbog nemogućnosti da obezbede prostor

Trajković tvrdi da su ga 2 sata zadržali na prelazu zbog Sabora SNV, ima poruku za Vučića

Otkazan Sabor SNV u Gračanici: Nesporazum oko korišćenja prostorija Doma kulture

SNV pozvao Vladiku da prisustvuje Saboru: Naš narod je u katastrofiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.