Tone pšenice iz Srbije se krijumčare preko Makedonije

Kamioni
Foto: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Srbija pokušava da nađe sporedne puteve da plasira svoje proizvode i sirovine na Kosovo zbog takse koju je uvela Vlada Kosova.

Ekipa emisije „Putevima“ izvršila je istraživanje i dokumentovala snimcima istovaranje čitavih tona pšenice u Makedoniji nakon što je uvezena iz Srbije.

Prema službenim podacima Carine Kosova, količine pšenice i brašna, koje su iz Makedonije uvezene na Kosovo početkom ove godine su mnogo veće nego prošle godine.

U Makedoniju preko graničnog prelaza Tabanovci svakodnevno ulaze stotine kamiona koji su prepuni robe iz Srbije. Mnogi od ovih kamiona, dok nije uvedena taksa prema Srbiji i Bosni i Hercegovini, dolazili su direktno na Kosovo.

Nakon uvođenja takse, kako su i upozorili ekonomski eksperti, kosovski i srpski biznismeni našli su nove načine saradnje, tako da proizvodi iz Srbije ne nedostaju na kosovskom tržištu.

Tako, veliki broj neophodnih proizvoda koje je Kosovo uvozilo direktno iz Srbije ulazi na tržište preko zajedničkog suseda Kosova i Srbije, a to je Republika Severna Makedonija.

Ova država, na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nakon prerade sirovine koju uvozi iz Srbije, menja, uglavnom brašnu i ulju, poreklo proizvođača i proizvod postaje „Made in Macedonia“. Kao takvi, ti proizvodi nisu podvrgnuti taksi od 100 odsto.

Stotine kamiona, koji su završavali carinske procedure na granicama Kosova, sada na carinskim terminalima Makedonije čekaju da završe iste te procedure.

Šoferi kamiona iz Srbije koji istovaruju pšenicu u Makedoniji priznali su za emisiju „Putevi“ da pšenicu proizvedenu u Vojvodini donose u Makedoniju.

„Trenutno ima četiri kamiona koji se ovde istovaraju,“ kaže Goran Milosavljević, šofer jednog kamiona sa pšenicom koji se istovara u Makedoniji.

Vlasnik mlina gde se istovaruje ova pšenica kaže da uvoze samo za potrebe makedonskog tržišta. Međutim, on bez ustručavanja kaže da ima primera da određene kompanije kupuju prerađeno brašno u Makedoniji i isto izvoze na Kosovo.

Portparol carine Kosova, Adriatik Staviljeci, rekao je da je uvoz iz Makedonije znatan.

I dok je debata u zemlji o tome da li treba ukinuti takse ili ne, emisija „Putevima“ saznala je da kompanije pokušavaju da nađu različite načine da unesu srpske proizvode na Kosovo.

Jedna kosovska kompanija pokušala je da ulje „Dijamant“ predstavi kao da je poreklom iz Makedonije. Zapravo, ovo ulje je poreklom iz Srbije, što je dokazano preko računa kompanije u Makedoniji. Tu kompaniju je razotkrila Carina Kosova koja ju je primorala da se podvrgne taksi.

Ove navode je potvrdio ministar trgovine i industrije, Endrit Šalja, dok je trgovinski inspektor Afrim Fana rekao da su našli količinu pakovanih paprika poreklom iz Makedonije na kojoj je postavljen logo „Voli svoje“. Na taj način su oni nameravali da je prodaju na Kosovu kao domaći kosovski proizvod, iako je uvezen iz Makedonije. Ti proizvodi su vraćeni nazad, zajedno sa određenom količinom pečuraka.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.