Todosijević traži zaštitu zakonitosti protiv odluke sa efektivnom kaznom zatvora

Todosijević
Foto: Gazeta Express/Ivan Todosijević

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Odbrana poslanika Ivana Todosijevića podnela je Vrhovnom sudu zahtev za zaštitu zakonitosti protiv odluke kojom je osuđen na dve godine zatvora zbog izjava koje je dao u vezi sa Albancima i masakra u Račku.

Vest je potvrdila portparol Vrhovnog suda Antigona Uka. Uka je objavila da je sporni zahtev podnet u petak, 17. septembra, prenosi „Zakletva za pravdu“.

U avgustu ove godine Apelacioni sud je u saopštenju za javnost objavio da je poslanik Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora zbog izjava u vezi sa Albancima i masakra u Račku.

U žalbi je ocenjeno da je presuda Osnovnog suda jasna i razumljiva, te da su u obrazloženju dati jasni razlozi za odlučne činjenice i razloge na kojima se ona zasniva u slučaju rešavanja ovog pravnog pitanja.

Todosijević je prvostepeno osuđen 5. decembra 2019. godine za krivično delo „izazivanje mržnje, podela ili netrpeljivost prema nacionalnoj, rasnoj, verskoj ili etničkoj pripadnosti“.

Bio je ministar Ministarstva za lokalnu upravu (MALS), u Vladi Kosova, iz reda Srpske liste, koja je bila u koaliciji sa PDK, AAK, Socijaldemokratskom inicijativom i AKR-om.

Bivši premijer Ramuš Haradinaj, u aprilu 2019, otpustio ga je sa te funkcije, nakon izjave koju je dao u vezi sa masakrom u Račku.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.