Thaçi tražio istragu o navodima iz optužbe Dicka Martyja

Izvor: (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan) Info-ks
 
Ubrzo nakon usvajanja izvještaja Dicka Martyja u Vijeću Evrope, u formi rezolucije u javnosti je objelodanjeno pismo premijera Hashima Thaçija koje je on uputio generalnom sekretaru Vijeća Evrope Šveđaninu Thorbjornu Jaglandu, od koga je zatražio istragu o optužbama švicarskog senatora.
 
Thaçi je tada zatražio od svih nadležnih organa, posebno EULEX-a, da urade sve što je u njihovoj moći da otkriju šta se ustvari dogodilo.
 
List "Express" je osigurao pismo premijera Thaçija iz 2011. godine u kojem je zatražio otvaranje istrage o navodnim tvrdnjama Dicka Martyja.
 
"Pišem vam ovo pismo kao odgovor na izvještaj Skupštine o "nečovječnom postupanju ljudi i neovlaštenoj trgovini ljudskim organima na Kosovu" pripremljenom od strane izvjestitelja Skupštine, senatora Dicka Martyja. Imajući u vidu da nacrt izvještaja sadrži niz teških optužbi, vjerujem da ove izjave ne bi trebalo da ostanu bez odgovora. Iz tog razloga, kao ljudsko biće a i kao premijer Republike Kosovo, iskoristio bih priliku da pozovem sve nadležne organe, posebno EULEX, da učine sve što je moguće da saznaju što se zapravo dogodilo", napisao je Thaçi.
 
"Smatram da je od velike važnosti da istraga započne što je prije moguće",stoji u pismu kojeg je potpisao Thaçi.
 
Premijer, koji se zajedno s drugim ličnostima, koje su trenutno u PDK, pominje u izvještaju Dicka Martyja ponudio je garancije za saradnju prilikom istrage.
 
"Štaviše, snažno nudim sve garancije da će Vlada Kosova u potpunosti surađivati u vezi istrage koju će voditi EULEX oko ovih navoda", stoji između ostalog u pismu.

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.