Kosovski ministar za povratak i britanski ambasador o Brđanima i Svinjaru

Kosovski ministar za povratak, Dalibor Jevtić, sastao se danas sa britanskim ambasadorom na Kosovu, Janom Klifom i sa njim razgovarao o trenutno aktuelnim pitanjima za ovo ministarstvo, kao što su izgradnja albanskih kuća u naselju “Brđani” u Severnoj Mitrovici, povratak meštana Svinjara u njihovo selo u Južnoj Mitrovici, izgradnja škole za srpske povratničke porodice u Prizrenu, projekat povratka i reintegracije Roma, Aškalija i Egipćana iz kampova u Crnoj Gori i Makedoniji, ali i o rezervisanim mestima za nevećinske zajednice u kosovskom parlmentu, saopštilo je ovo kosovsko ministarstvo.

Jevtić je upoznao britanskog ambasadora sa njegovom inicijativom da se oformi radna grupa za povratak u dva mesta u Severnoj i Južnoj Mitrovici, a koju bi činili predstavnici opština sa obe strane Ibra, kosovskog ministarstva za zajednice i povratak, UNHCR-a, primajućih zajednica i povratničkih porodica. Iz ovog ministarstva su naglasili da bi se sa formiranjem ovakve radne grupe pokrenuo proces povratka u naselju “Brđani” i selu Svinjare, što bi učinilo da taj proces bude  transparentan.

Jevtić se zahvalio britanskom ambasadoru na podršci koju je njegovo ministarstvo dobilo kada je u pitanju povratak i stabilizacija zajednica na Kosovu. Ambasador Klif  je istakao projekat "Podkaljaja" u Prizrenu, kao “dobar primer urbanog povratka na Kosovu”, dodavši da je ambasada Velike Britanije spremna da učestvuje i podrži slične projekte urbanog povratka.

“Pitanje povratka i pitanje stabilizacije zajednica je za britansku ambasadu jako važno i mi ćemo nastaviti naše programe, i nadamo se da će biti  neki drugi grad kao mogući urbani povratak,” istakao je ambasador Klif tokom današnjeg susreta.

Ministar Jevtić i ambasador Klif razgovarli su i o temi izbora i rezervisanih mesta za pripadnike nevećinskih zajednica i pri tom zaključili "neophodnost produžetka mandata rezervisanih mesta za predstavnike nevećinskih zajednica kao jako važnu podršku daljoj integraciji u Kosovo", naročito, kako je saopšteno – Severa Kosova u kosovsko društvo.

Gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić je u ranijoj izjavi za KoSSev rekao da jedina radna grupa koja može da odlučuje o izgradnji kuća u naselju "Brđani", jeste ona koja bude sastavljena od predstavnika lokalne samouprave Severne Mitrovice, meštana naselja “Brđani” i međunarodne zajednice, a nikako od predstavnika Južne Mitrovice.

“Posebno, bez saglasnosti meštana naselja ‘Brđani’, niko nema pravo da dovodi ni jednu drugu zajednicu u njihovo naselje,” naglasio je gradonačelnik tom prilikom, podsetivši da i kosovski ustav predviđa mogućnost povratka samo uz pristanak zajednice koja živi na tom prostoru. Rakić je istovremeno upozorio da se u naselju "Brđani", pokušava naseliti stanovništvo koje nije izvorno iz ovog naselja.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.