Petrović: Izborne reforme da odgovore potrebama Srba

Izvor: (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan) RTK 2

Zamenik premijera Kosova i ministar administracije lokalne samouprave Slobodan Petrović izjavio je za RTK2 da su izborne reforme koje ne uzimaju u obzir zahteve Srba i drugih zajednica zabrinjavajuće i ne doprinose daljoj integraciji. Petrović je ocenio da je sada uloga međunarodnog faktora ključna.

Na kraju mandata ovih institucija pokušava se sa uvođenjem kozmetičkih promena u izborni zakon, što je daleko od onoga što je potrebno Srbima na Kosovu. Potrebno je omogućiti nastavak rezervisanih mesta i raseljenim licima omogućiti da glasaju, izjavio je za RTK2 zamenik Premijera Kosova i ministar administracije lokalne samouprave Slobodan Petrović.
 
Prema njegovim rečima postojao je dogovor sa albanskim partijama da se i posle ovog mandata nastavi sa rezervisanim mestima ali da se to sada ne poštuje.
 
”Mi smo imali džentlmenski dogovor 2012. godine kada smo dobili uveravanja od parlamentarnih stranaka. U tim našim razgovorima bili su i predstavnici međunarodne zajednice, zemlje Kvinta”.
 
“Međutim danas imamo drugačiju situaciju da se pitanje rezervisanih mesta stavilo u treći red i da smo veći skeptici nego što smo bili na početku”, rekao je Petrović te pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne u ovom procesu.
 
”Mislim da je ovo dobra prilika da naši međunarodni partneri apeluju, da podsete te naše kolege u parlamentu na obećanja koja su dali, mislim da su to stvari od opšteg značaja i opšteg interesa”, rekao je on.
 
Petrović ocenjuje da je prvo čitanje izbornog zakona uz bojkot srpskih i drugih nevećinskih poslanika nešto što treba da zabrinjava zato što su izborne reforme ključne za njihovu integraciju i zaštitu.
 
“Zahtevi zajednica su interes čitavog kosovskog društva”, rekao je on i izrazio uverenje da će se ipak naći način kako bi se “ublažio” predlog zakona.
 
Prema njemu, neprihvatljivo je da nakon brojnih zahteva upućenih Srbima da se integrišu sada stižu poruke obeshrabrenja što može imati posledice.
 
”Postoji bojazan ukoliko tim ljudima ne dozvolite da oni na legalan način budu deo jednog sistema, zajedničkog sistema kojeg pravimo, vi ih na jedan način terate da budu ponovo paralelni”.
 
Prema oceni Petrovića, specijalni sud koji bi sudio ratnim zločinima pocicnjenim u periodu 1998. i 1999. godine, te optužbe o trgovini organima iz izveštaja Dika
 
Martija, biće formiran uz saglasnost Parlamenta Kosova ili će to učiniti Savet bezbednosti UN.
 
“Ono što je potpuno jasno jeste da se svaki zločin mora procesuirati, da svaki zločin i zločinac imaju ime i prezime jer ne može narod da bude talac pojedinaca. Ne samo ubuduće nego svih ovih godina zajedno sa svojim saradnicima smo radili na omogućavanju uslova da i domaći i međunarodni sudovi i svi oni koji rade u interesu pravde, da imaju što bolje i što kvalitetnije uslove za to”, rekao je Petrović.
 
Ministar administracije lokalne samouprave u Vladi Kosova ocenjuje da je Zajednica srpskih opština potrebna zbog mehanizama kojima će se osigurati kvalitetniji rad opština i život građana, te svaka drugačija gledanja na ovu Zajednicu odbacuje kao pogrešna.
 
“Čitav proces u Briselu i sam Briselski sporazum uz garanciju EU i SAD je upravo u najvećem delu bio vezan za formiranje Zajednice srpskih opština”.
 
Petrović kaže da je u junu potpisao imenovanje pripremnog tima, koji ima mandat da radi na statutu i drugim aktima neophodnim za formiranje ZSO.
 
“Ministarstvo u mom resoru, i Vlada, maksmalno su kooperativni i sve naše obaveze smo ispunili 100%, i sada smo spremni da budemo od pomoći članovima pripremnog tima. Ne želimo da usporavamo formiranje Zajednice, a pravila su potpuno jasna”, kazao je Petrović.
 
On je ocenio da je ZSO interes i mogućnost ne samo za srpsku zajednicu već i svim građanima koji žive u tim opštinama.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.