Ternava: Još nisu stvoreni uslovi za otvaranje džamija

Uprkos zahtevima vernika za otvaranje džamija, one ostaju zatvorene zbog epidemije COVID-19.

Predsednik islamske zajednice na Kosovu, Naim Ternava, na zajedničkoj konferenciji sa direktorom Nacionalnog instituta za javno zdravlje Naserom Ramadanijem i mikrobiologom Ljuljom Rakom, rekao je da još uvek ne postoje uslovi za otvaranje džamija, zbog straha od mogućnosti širenja korona virusa.

„Još nisu stvoreni uslovi za otvaranje džamija na Кosovu. Ovo je mišljenje stručnjaka za ovu oblast. Znam za ovu bolest, ali ove kolege koje imam oko sebe radile su dan i noć za nas. Tražićemo prvu priliku za otvaranje kuća Božijih“, rekao je Ternava, prenosi Кoha.

Podsetimo, na Kosovu trenutno je na snazi druga faza ublažavanja vanrednih mera, a osim dodatnog sata za slobodno kretanje, ona podrazumeva i popuštanje mera za rad privrede.

Tako su od ponedeljka počeli sa radom frizerski saloni, stomatološke i fizioterapeutske radnje, kol centri, trgovine, pijace, usluga dostave hrane, železnički prevoz, gradski i međugradski prevoz – uz posebne dozvole, galerije i muzeji.

Za ovu fazu palnirana je procena održavanja verskih obreda.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.