Telenor jedini srpski operator koji se prijavio za trećeg mobilnog operatera na Kosovu

Samo jedan od operatora mobilne mreže u Srbiji – Telenor se prijavio na tender kosovskog Regulatornog tela za elektronske i poštanske komunikacije (ARKEP), za trećeg operatora mobilne telefonije na Kosovu. Tender, međunarodnog tipa, otvoren je 12. marta, a pored Telenora za trećeg operatora su se prijavili i mobilni operator sa Kosova iz Slovenije – IPKO i kosovska pošta – PTK

U prijavi Telenorakoja je dostupna na zvaničnoj Internet stranici ARKEP-a, navedena je adresa firme – Omladinskih brigada 90, Beograd, kao i broj telefona i adresa elektronske pošte ovlašćenog predstavnika kompanije – generalnog direktora Ovea Fredhajma. Telenor se tako prijavio na tender za mobilnu i fiksnu telefoniju – za frekvenciju 1800 MHz. 

U prijavi za tender, Telenor je uputio i objašnjenje u vezi sa svojom prijavom. 

"U vezi sa objavom (tendera, prim. red.), Telenor ovim izražava zainteresovanost za dobijanje spektra holdings u 1800MHz i pokretanje mreže i pružanje usluga na Kosovu. Za ovu svrhu, zajedno sa ovim pismom, Telenor šalje zvaničan zahtev za korišćenje radio frekvencija i releventanog prijavnog formulara," navodi Telenor i dodaje detalje o kompaniji i mogućnost slanja dodatnih informacija, ukoliko to bude bilo potrebno. 

Na KiM-u trenutno funkcioniše mobilna telefonija nekoliko operatora. Od srpskih operatora funkcionišu MTS, VIP i Telenor, ali ne na celoj teritoriji Kosova i Metohije. Međutim, jedino MTS ima svoju poslovnicu na KiM-u – u Kosovskoj Mitrovici, kao i privatne distributere.  Kada su u pitanju kosovski operatori, funkcionišu Z-mobile, Valja i IPKO i to na celokupnoj teritoriji KiM-a. 

 


Funkcionisanje mobilne telefonije na KiM-u i pitanje privremene i stalne licence za mobilnu telefoniju srpskih operatora regulisano je i Sporazumom o telekomunikacijama između Beograda i Prištine. 

"Što se tiče mobilne telefonije, kosovski organi vlasti dozvoliće da novoosnovano preduzeće dobije privremenu dozvolu u okviru kosovskog regulatornog okvira, za tekuće operacije koje su ograničene infrastrukturom koja se nalazi na terenu. Ta privremena dozvola neće isteći pre januara 2015. godine. Privremena dozvola će isteći kada kosovski organi vlasti budu izdali novu, potpunu i neograničenu licencu za mobilnu telefoniju koja je rezultat tendera/aukcije. Tender će biti organizovan u skladu sa standardima EU."

Nije poznato, međutim, da li neko od srpskih operatora mobilne telefonije koristi privremenu licencu za funkcionisanje na KiM-u, te da li će se neko od srpskih operatora mobilne telefonije i prijaviti na nedavno raspisan tender, i tako dobiti punu licencu, što je jasno propisano briselskim sporazumom o telekomunikacijama. 


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.