Telenor i Vip mobile od 1. maja bez signala na KiM-u

Operatori telefonije Srbije "Telenor" i "Vip mobile" posle 18, odnosno 10 godina, od sledećeg ponedeljka prekinuće emitovanje signala na teritoriji Kosova i Metohije, potvrdio je Telenor. Ova kompanija je odluku obrazložila time da je ona "u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine o primeni Sporazuma o telekomunikacijama". Ukupno 10 postojećih baznih stanica ovih srpskih kompanija biće uklonjeno, od čega će dva stuba biti poklonjena opštinama Leposavić i Kosovska Mitrovica.​ Korisnici Telenora i VIP mobile-a na KiM-u će, kako Telenor uverava, telefonski saobraćaj obavljati pod nepromenjenim uslovima, a u dogovoru sa kosovskom kompanijom "Mts D.O.O". U nastavku prenosimo saopštenje Telenora:

U skladu sa dogovorom Beograda i Prištine o primeni Sporazuma o telekomunikacijama, kompanije Telenor i Vip mobile prekinuće emitovanje signala na teritoriji Kosova i Metohije 1. maja 2017.

Počev od tog datuma, ta dva operatora neće imati dozvolu da posluju na Kosovu i Metohiji i ukloniće petnaest postojećih baznih stanica (Telenor deset, Vip mobile pet), a Telenor će dva stuba donirati opštinama Leposavić i Kosovska Mitrovica.

 Telenor i Vip mobile omogućiće saobraćaj za svoje korisnike pod nepromenjenim uslovima u dogovoru sa kompanijom mts D.O.O., jedinim operatorom koji će i dalje imati dozvolu za poslovanje na teritoriji na kojoj su signal imali Telenor i Vip mobile. 

MTS D.O.O. – ćerka firma MTS-a – od 15. decembra 2016. počeo je da radi na Kosovu pod privremenom i ograničenom dozvolom izdatom od strane kosovskih institucija, a na osnovu dogovora postignutog novembra iste godine. MTS-u je decembra dodeljeno i 30 lokacija za postavljanje antena, a Kosovu je istog meseca, nakon pisma iz Srbije, dodeljen i pozivni broj +383, za koji se očekuje da bude operativan od naredne godine. Detaljnije o dogovoru o telekomunikacijama i šta tačno on podrazumeva, čitajte u vestima:

"Maj – rok za prestanak rada srpskih ilegalnih telefonskih operatora"

ARKEP: Antene MTS-a na 30 lokacija

ITU objavila broj +383, Kosovo potpisano sa fusnotom (DOKUMENT)

"Srbija uputila pismo ITU za telefonski pozivni broj"

Postignut dogovor o telekomunikacijama: Kosovu +383 – 15. decembra, MTS-u privremena dozvola

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.