TEKST SPORAZUMA o obostranom priznavanju diploma

Najnoviji sporazum o obostranom priznavanju diploma između Beograda i Prištine odnosi se samo na akreditovane univerzitete i programe, zbog čega će strane u sporazumu razmeniti listu akreditovanih univerziteta do kraja meseca. Priznavanje diploma podeljeno je na stručno i akademsko. Stručno priznavanje obavljaće "odgovarajući nadležni vladini organi" i ovo priznavanje biće "dovoljno za zapošljavanje" i u državnim organima i vršiće se u roku od 90 dana, uz naknadu od najviše 50 evra. Akademsko priznavanje će služiti za nastavak studija i procedura će trajati najviše pet meseci, a zavisiće i od svakog pojedinačnog univerziteta – detalji su novog sporazuma o obostranom priznavanju diploma postignutom pre dva dana u Briselu između Beograda i Prištine. Ovaj sporazum je zaključen na osnovu sporazuma iz 2011., nakon što su se "strane složile da obnove svoje napore" i "odgovore na izazove i pojednostave proces". Sporazum se odnosi na, kako je ranije i saopštila prištinska strana, sve univerzitetske nivoe – bečlor, master i doktorske studije, srednje stručno obrazovanje i peti stepen stručne spreme – Evropskog okvira kvalifikacija, dok će i sve diplome koje su prethodno dobile sertifikat od Evropske asocijacije univerziteta (EUA) i biti priznate. U sporazumu se, međutim, ne pominju albanski studenti iz "Preševske doline", kako je Priština, u svom prekjučerašnjem saopštenju za medije, nakon potpisivanja sporazuma, nazvala južnu Srbiju.

U sporazumu se ne navode detalji o Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, te da li će diplome i sa ovog univerziteta, čijih je 10 fakulteta i akreditovano – kosovska strana i priznati. 


Tekst sporazuma je bilo moguće pronaći samo na Internet stranici Kancelarije za KiM, koji je objavljen dan nakon njegovog postizanja u Briselu. On je u međuvremenu i skinut sa sajta ove kancelarije, zbog, kako nam je u naknadnom pojašnjenju rečeno u ovoj kancelariji – dodatnog usaglašavanja između Beograda, Prištine i Brisela, te će ponovo biti postavljen čim se svi detalji budu usaglasili.

KoSSev je, ipak, uspeo da preuzme tekst sporazuma dok je on još bio dostupan, te tu verziju sporazuma o obostranom priznavanju diploma, možete preuzeti OVDE.


Čekajući detalje sporazuma o međusobnom priznavanju diploma: Posebno koristan za Albance iz "Preševske doline"

Priznavanje srpskih državnih diploma – "privremeno prelazna mera" za "potpunu integraciju" srpskog državnog univerziteta u kosovski sistem

"Sporazum o diplomama i ovim zaključcima primenjuju se samo na akreditovane fakultete i programe od strane odgovarajućih nadležnih organa. Strane će razmeniti listu akreditovanih univerziteta do kraja oktobra 2015. godine," navodi se u jednoj od tački sporazuma.

"Priznavanje će biti podeljeno na stručno i akademsko. Stručno priznavanje će obavljati odgovarajući nadležni vladini organi, u roku od najviše 90 dana od dana prijema zahteva i sa nadoknadom od najviše 50 evra. Stručno priznavanje će biti dovoljno za mogućnost zapošljavanja, uključujući i u državnim organima. Akademsko priznavanje će biti potrebno samo za nastavak studija; procedure će zavisiti od univerziteta i imaće sveukupan rok od pet meseci," stoji takođe u sporazumu.

Svi EUA sertifikati prethodno dobijeni biće priznati od strane "stranaka" i diplome overene od strane EUA se mogu direktno podneti za priznavanje – navodi se dalje u sporazumu. 

"Partner za implementaciju će obezbediti strane sa informacijama o prirodi zahteva podnosioca (akademski ili profesionalni) u roku od najviše dva meseca. Pored toga, strane su saglasne da razmenjuju sve relevantne informacije o potrebnim procedurama, uključujući i troškove naknada, do kraja novembra 2015. godine," dodaje se u ovom sporazumu, u kojem se ističe i da će se primena sporazuma o obostranom priznavanju diploma nastaviti do kraja oktobra ove godine.


Sporazum o diplomama postignut još 2011-2012

Prema ovom sporazumu od četiri tačke, beogradska i prištinska delegacija su se i tada dogovorile da "zamole" Evropsku univerzitetsku asocijaciju da overi univerzitetske diplome koje izdaju univerziteti "svake od strana" kako bi je druga koristila u svrhu nastavka obrazovanja i/ili zapošljavanja u javnom sektoru, te da će "nakon verifikacije da su univerzitetske diplome izdate od strane ovlašćenih institucija u skladu s evropskom najboljom praksom, Komitet evropskih akademskih stručnjaka, koji je osnovala Evropska univerzitetska asocijacija, izvršiti sertifikaciju". EU se tada obavezala da će "uložiti sve napore" kako bi obezbedila primenu tih sporazuma. U međuvremenu su se dve strane optuživale da ne primenjuju ovaj sporazum. Srpska strana je sa terena optuživala kosovsku, kao i organizaciju SPARK, koja je preuzela obavezu da koordiniše procesom priznavanja univerzitetskih diploma, u saradnji sa Evropskom univerzitetskom asocijacijom – da se revnost u radu ogleda samo u priznavanju diploma albanskih studenata, dok se kod pokušaja nostrifikacije diploma srpskih studenata sa KiM-a u Srbiji odugovlačilo i postavljale brojne birokratske prepreke. Prema dostupnim podacima od letos iz ove organizacije, od 433 podneta zahteva NVO SPARK, 387 je rešeno i to tako da od ukupnog broja rešenih slučajeva, 374 tzv. sertifikata je izdato podnosiocima sa kosovskim diplomama, a samo 13 sertifikata podnosiocima koji su imali srpske diplome. Sam proces je bio koncipiran kao projekat i kada je završeno finansiranje od strane EU, prekinut je njihov rad.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.