Tamara Skrozza dobitnica nagrade „Stanislav Staša Marinković“

Tamara Skrozza je novinarka nedeljnika Vreme i Novinske agencije FoNet. Novinarstvom je počela da se bavi 1997, kao novinarka nezavisnog Radio Indexa, da bi u maju 2000. počela da piše i za nedeljnik „Vreme“. Sarađivala je sa više mesečnih revijalnih izdanja i TV produkcija, a trenutno – pored rada u matičnim redakcijama – piše za portal Cenzolovka i magazin „Optimist“. Aktivna u grupama za slobodu medija.
Od 2011. do 2018. bila je članica Komisije za žalbe Saveta za štampu. Poslednjih petnaest godina angažovana je i kao predavačica na treninzima posvećenim medijskoj etici, rodnoj ravnopravnosti, ljudskim pravima i jeziku u medijima.
Članica upravnih odbora organizacije CRTA i Fondacije za otvoreno društvo.
Dobitnica nagrade „Jug Grizelj“ za novinarsku izuzetnost, OEBS nagrade za „Ličnost godine“ 2016. u oblasti medija, kao i nagrade „Osvajanje slobode“.

Nagrada dnevnog lista Danas „Stanislav Staša Marinković“ za novinarsku hrabrost i analitičko i istraživačko novinarstvo dodeljena je novinarki Tamari Skrozzi.

Žiri je odluku doneo jednoglasno, ocenjujući da Skrozzu „odlikuje raznovrsnost tema o kojima govori i piše, kao i beskompromisan stav prema najuticajnijim ljudima i medijima u zemlji“, javlja Danas.

„Skrozza je posebno istrajna u borbi za medijske slobode i ženska prava“, zaključio je žiri koji su činili prošlogodišnja dobitnica nagrade Jelena Obućina, Vesna Rakić Vodinelić, Zoran Kesić, Aleksandar Roknić, Vukašin Obradović, supruga Stanislava Marinkovića, Dragana Marinković i predsednik žirija Dragoljub Petrović.

U najužem izboru za nagradu ove godine su bili i urednik portala Bujanovačke Nikola Lazić i novinari Jovana Gligorijević i Vuk Cvijić.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.