Tahiri: Vučić pokazao lažnu dokumentaciju tužilaštva; Đurić: Zahtev za produžetak pritvora Rošiću i Spasojeviću dostavili njihovi branioci

Kosovski ministar pravde, Abeljard Tahiri optužio je srpskog predsednika Vučića da predstavljanjem „lažne dokumentacije“ u vezi sa istragom o ubistvu Olivera Ivanovića „pokušava da manipuliše procesom“. „Lažna dokumentacija“ je navodni zahtev kosovskog tužilaštva za produžetak pritvora dvojici osumnjičenih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića koji je juče medijima pročitao Vučić. S druge strane, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju uverava u autentičnost dokumenta koji je srpskim organima dostavili branioci osumnjičenih.

Uprkos višemesečnim tvrdnjama srpskih organa, najpre ministarke pravde, ali i predsednika Vučića da je saradnja u istrazi o ubistvu Olivera Ivanovića sa Specijalnim tužilaštvom Kosova nemoguća, te da ovo tužilaštvo ne odgovara na zamolnice, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, na jučerašnjoj konferenciji za štampu pokazao je medijima dokument koji navodno predstavlja zahtev kosovskog tužilaštva za produžetak pritvora dvojici osumnjičenih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, Marku Rošiću i Nedeljku Spasojeviću.

Prema interpretaciji srpskog predsednika, ovaj dokument u kom su sadržane i informacije o detaljima iskaza Rade Trajković datog ovom tužilaštvu, navodni su dokaz da je upravo njeno svedočenje bilo presudno za donošenje odluke o produžetku pritvora Rošiću i Spasojeviću.

Sa druge strane, sumnje u autentičnost ovog dokumenta kojim je navode tabloida Alo, a i potonje sumnje direktora Kancelarije za KiM, na jučerašnjoj konferenciji za štampu potvrdio predsednik Vučić, izneo je danas kosovski ministar pravde, Abeljard Tahiri.

Odgovarajući na pitanje novinara TV Klan Kosova da li je dokumenat koji je predstavljen u srpskim medijima da je Rada Trajković svedok u ubistvu Olivera Ivanovića validan, Tahiri je rekao:

“Kao što znamo, predsednik Srbije štiti čoveka koji treba da se nađe pred licem pravde na Kosovu, a što se tiče dokumentacije koju srpski mediji prikazuju, to je samo pokušaj manipulacije javnosti. Mi još jednom pozivamo da predsednik Srbije preda osobu koja se sumnjiči za ubistvo Ivanovića, a ne da ga štiti”, javlja Klan Kosova.

Tahiri je dodao i da je saradnja sa srpskim organima prekinuta upravo zbog toga što srpska strana „štiti osumnjičene“ i dodao da se radi o „lažnoj dokumentaciji“, prenela je Gazeta Express.

„On već manipuliše procesom uz lažnu dokumentaciju“, rekao je Tahiri, prenose Gazeta Express i Periskopi.

U tekstu Kohe, iznete su takođe Tahirijeve kritike na račun srpskog predsednika u onome što je predstavio kao „zastrašivanje svedoka“, „manipulaciju“, „orkestriranje“, „tendenciozan i diskurs bez presedana“ i „direktne pretnje“ onim građanima na Kosovu koji su voljni da sarađuju sa istražnim organima u vezi sa ovim slučajem.

S druge strane, direktor Kancelarije za KiM koji je sadržaj ovog dokumenta objavio i javno na društvenim mrežama, rekao je u Pravom uglu na RTV Vojvodina da je taj dokument srpskim organima dostavio branilac dvojice osumnjičenih, a da je njemu taj zahtev dostavilo kosovsko tužilaštvo.

Inače, kako KoSSev nezvanično saznaje, kosovsko tužilaštvo nije dužno da podnese dokaze odbrani dok optužnica ne bude podignuta. Štaviše, kako je KoSSevu u nezvaničnom razgovoru objasnio neimenovani advokat, u sudskoj praksi na Kosovu se čak i nakon podnošenja optužnice, retko u praksi dešava da tužilaštvo podnese dokaze odbrani.

Navode o produžetku pritvora Rošiću i Spasojeviću juče je za KoSSev negirao nadležni tužilac u ovom slučaju, Sulj Hodža. On je potvrdio da je tužilaštvo podnelo zahtev za produžetak pritvora, ali i dodao da sud još uvek u tom trenutku nije doneo odluku o zahtevu za novo produženje.

Reakcije na „medijski linč“ i optužbe predsednika i direktora Kancelarije za KiM protiv Trajković

Inače, tri dana nakon što je direktor Kancelarije za KiM, oslanjajući se na navode tabloida, uputio salvu uvreda na račun Rade Trajković zbog toga što je navodno njen iskaz o ubistvu Olivera Ivanovića dat Specijalnom tužilaštvu Kosova bio ključan argument za produžetak pritvora dvojici Mitrovčana osumnjičenih da su umešani u ovo ubistvo, polemika o ovom postupku državnog službenika protiv pojedinca ne jenjava.

Opozicioni Savez za Srbiju zatražio je ostavku direktora vladine kancelarija koja prioritetno treba da se bavi zaštitimo interesa srpske zajednica na Kosovu, a Demokratska stranka je danas predložila i dodeljivanje policijske zaštite Radi Trajković.

Sama Trajković je u emisiji „Razgovor na RTK2“ optužbe na njen račun okarakterisala kao „teško krivično delo“ za koje bi trebalo da se odgovara, a u nedavnoj izjavi za KoSSev je najavila i tužbe protiv Đurića i tabloida Alo.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.