Tahiri u Briselu zatražila uklanjanje Parka mira i raspuštanje Civilne zaštite na Severu

Zamenica kosovskog premijera, Edita Tahiri, koja je ujedno i glavni pregovarač za Kosovo u briselskom dijalogu, tokom jučerašnjih i današnjih bilateralnih sastanaka sa predstavnicima Evropske unije u Briselu,  zatražila je angažovanje Evropske unije u uklanjanjanje, kako je rekla – novih barikada koje su postavljene preko reke Ibar, te uspostavljanje slobode kretanja koja je Kosovu obećana, javila je kosovska agencija “Kosovapress”. Tahiri je istovremeno predložila i rešavanje još nekoliko pitanja, kao što su raspuštanje jedinica Civilne zaštite na Severu Kosova, koje je ona nazvala “paramilitarnim strukturama”, kao i “zapečaćivanje” plana o primeni sporazuma o pravosuđu, energiji, telekomu, te izgradnji trajnih objekata za kosovske pripadnike integrisanog upravljanja carinom.

Edita Tahiri je predstavnike EU informisala  o napretku koje je Kosovo postiglo u primeni Briselskog sporazuma i evropskim integracijama.

Tahiri se sastala sa direktorom za Zapadnu Evropu i Balkan, pri službi za spoljne poslove, Fernandom Đentilinijem, koji važi za jednog od najoperatIvnijih u timu EU za aktivni proces briselskog dijaloga sa Beogradom i Prištinom, direktorom Evropske komisije za proširenje, Žan-Erik Paketom kao i sa ostalim predstavnicima EU koji su uključeni u briselski dijalog Beograda i Prištine.

Tokom razgovora o napretku briselskog dijaloga, u kosovskom izveštaju o napretku, ocenjeno je da se implementacija Briselskog sporazuma dobro odvija. Tahiri je na sastanku sa Đentilinijem pohvalila uspeh briselskog dijaloga kada je u pitanju napredak Kosova ka evropskim integracijama, zatim, kako je navela Tahiri  – uspostavljanje evropskih vrednosti u međudržavnim odnosima između Srbije i Kosova u aspiraciji dve zemlje ka integraciji u EU. Ona je takođe naglasila uspeh koji Kosovo ima u pregovorima sa EU o Sporazumu o pridruživanju, rekavši da će Kosovo usaglasiti sa EU ovaj sporazum. Tahiri je istakla i napredak u pitanju vizne liberalizacije koju čekaju građani Kosova.

Povezan članak:

Gradonačelnik Rakić: Park mira neće biti uklonjen. Sloboda kretanja nije ugrožena

 

Govoreći o situaciji na Severu Kosova, glavni pregovarač za Kosovo je naglasila, kako je saopšteno – konkretna dostignuća u uspostavljanju vladavine reda i zakona na Severu i raspuštanje ilegalnih struktura. Ona je istovremeno predložila i rešavanje još nekoliko pitanja koje, po njoj, treba rešiti, kao što su raspuštanje “paramilitarnih struktura, takozvana civilna zaštita”, “zapečaćivanje” plana za primenu sporazuma o pravosuđu, energiji, telekomu, izgradnja trajnih objekata integrisanog upravljanja carinom, itd. Tahiri se posebno osvrnula na Park mira, koji je nazvala novom barikadom na mostu preko reke Ibar, zatraživši dodatnu posvećenost EU na uklanjanju i uspostavljanju, kako je navela, slobode kretanja kao što je kosovskoj strani i obećano. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.