Tahiri u Briselu: o sporazumima sa BG, novom graničnom prelazu i knjigama na albanskom za Albance iz Preševa

Kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, danas se u Briselu sastala sa zvaničnicima Evropske unije, sa kojima je razgovarala, kako je dan ranije i najavljeno, o ubrzanju procesa sprovođenje svih sporazuma postignutih sa Beogradom u Briselskom dijalogu, saopšteno je iz kancelarije kosovskog premijera. Tahiri se tokom sastanaka posebno fokusirala na pitanje telefonskog koda za Kosovo, pitanje električe energije, slobode kreatanja, uklanjanje "barikade" na mitrovičkom mostu na Ibru i postizanje sporazuma o osiguranju vozila. Kosovska minsitarka za dijalog je, međutim, obavestila predstavnike Evropske unije da su predsednici opštine Kamenica i Medveđa uputili zahtev svojim zemljama za otvaranje novog graničnog prelaza između Kosova i Srbije. Ona je zatražila od EU da razgovara u vezi sa ovim zahtevom sa srpskom stranom. Takođe, Tahiri je pokrenula pitanje obezbeđivanja knjiga na albanskom jeziku za Albance iz Preševske doline.Telefonski kod za Kosovo i pitanje električne energije:"Obe strane su se složile o potrebi da se povećaju napori u sprovođenju sporazuma, gde se o pitanju telefonskog koda za Kosovo razgovaralo i približeni su stavovi prema finaliziranju i bržem dobijanju telefonskog koda za Kosovo od strane ITU. Takođe, pitanje električne energije je razmatrano, kao i rešenja za pojedine aspekte sprovođenja sporazuma, jer je procenjeno da u vezi sa sprovođenjem ovog sporazuma ima pozitivnih koraka ka primeni, kao što je bilo potpisivanje dva sporazuma o saradnji između transmitera električne energije obe zemlje, koje je postalo moguće zahvaljujući ovom dijalogu."Sporazum o slobodnom kretanju – otvaranje novog "graničnog" prelaza između Kosova i Srbije:"Što se tiče slobode kretanja, ministarka Tahiri je za otvaranje novog graničnog prelaza između Kosova i Srbije "Kapia e Sfirces", obaveštavajući EU da su gradonačelnici Kamenice i Medveđa uputuli takav zahtev vlastima svojih država. Ona je naglasila da je Vlada Kosova spremna da se angažuje u tom pogledu, jer bi ovaj granični prelaz olakšao slobodu kretanja građana smanjenjem rastojanja puta za više od 100km, dok je od EU zatražila da o ovom pitanju raspravlja sa srpskom stranom.

U kontekstu slobodnog kretanja se razgovaralo i o preprekama koje su nastale u slučajevima zaustavljanja autobusa i kamiona sa Kosova od strane Srbije, gde je dogovoreno da bi strane trebalo da poštuju dogovor i u slučaju potrebe za novim standardima, pitanja treba da budu dogovorena unapred u dijalogu u Briselu."O Parku mira:"Ministarka Tahiri je govorila i o pozitivnim akcijama koje preduzima Kancelarija EU na Kosovu za revitalizaciju Ibarskog mosta i uklanjanje barikade na mostu i ostalih okolo, izražavajući uverenje da će akcioni plan biti realizovan u roku."O sporazumu o osiguranju vozila:"Govoreći o sporazumu osiguranja vozila koji je bio blizu potpisivanja, ministarka Tahiri je kritikovala Srbiju, jer ona nije spremna da potpiše sporazum i tom prilikom zahtevala veću posvećenost Evropske unije, zbog toga što je u ovaj  sporazum investirano skoro dve godine pregovora i kašnjenja, dok finansijski štete građanima obe zemlje. Ona je rekla da osiguravajuća društva iz Srbije treba da stave interese građana ispred komercijalnih interesa svojih kompanija, kao što su uradili kosovske kompanije osiguranja i Zavod za osiguranje Kosova koji je rekao da sporazumu."Knjige na albanskom za Albance iz Preševske doline:"Takođe, ministarka Tahiri je pokrenula pitanje u vezi sa tim da Albancima iz Preševske doline treba da se obezbede knjige na albanskom, te da Vlada Kosova traži od srpkih vlasti da se to postigne neometano, na principima reciprociteta."Kvalitet administrativnih procedura carina:"Na sastancima su se takođe pokrenula druga pitanja koja se odnose na kvalitet administrativnih procedura carina i unapređenje tehničkih aspekata, za šta je postojala potreba za brz sastanak radne grupe IBM-a, a naglašeno je da treba da se održavaju periodični sastanci evaluacije kancelarija za vezu, a prema planu za implementaciju."

Na jučerašnjim sastancima u Briselu, Tahiri je i "ocenila napredak postignut u dijalogu u ovom periodu – postignutom dogovoru o pitanju civilne zaštite i pravosuđa", kojim se "potvrđuje" da je Vlada Kosova "odmah počela sprovođenje oaveza".

Kosovsku delegaciju, na čelu sa Editom Tahiri, činili su politički savetnici, Dren Zeka i Gazmir Raci, koordinatorka briselskog dijaloga  i ambasadorka Kosova u Briselu, Mimoza Ahmetaj.

Kosovska delegacija se u Briselu sasala sa specijalnom savetnicom u dijalogu visoke predstavnice EU Federike Mogerini, Ana-Maria Eleni Boura i posrednikom u određenim oblastima dijaloga, Nikolasom Cendroviczom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.