Tahiri posle Brisela: Uskoro +383, revitalizacija mosta pre 15. avgusta

Da su jučerašnji i jutrošnji razgovori u Briselu između beogradske i prištinske delegacije bili maratonski i trajali 19 sati, nakon šefa srpske delegacije Marka Đurića, potvrdila je danas popodne i kosovska ministarka za dijalog koja predvodi prištinsku delegaciju – Edita Tahiri u saopštenju za štampu. Tu se ipak završava sličnost informacija koje su dve strane saopštile posle susreta u Briselu. Napredak je za Prištinu postignut kod pitanja otvaranja glavnog mosta na Ibru, koji je Tahiri protumačila kao "uklanjanje barikade". Takođe, Tahiri se pohvalila i napretkom u procesu dobijanja pozivnog broja za Kosovo, potvrđujući da će se ovo pitanje konačno rešiti na novom sastanku koji će uslediti narednih dana, ne precizirajući kada, te da će Kosovo dobiti +383 – kao svoj zaseban pozivni broj, a da se od ITU ubrzo očekuje dozvola za broj. Tahiri nije pominjala pitanje Zajednice srpskih opština nakon ovog sastanka, kako je srpska strana najavila da će se razgovarati o tome. Sa druge strane, iako se srpska strana prva oglasila nakon razgovora u Briselu, nisu saopšteni detalji, osim da su se Srbi "valjano i efikasno borili" za sprovođenje sporazuma o Zajednici srpskih opština, telekomunikacijama i mostu u Mitrovici i da su "štitili naše interese", dogovarajući se i da se razgovori nastave u narednom periodu. Još jedan detalj sa sastanka preneo je Tanjug, a to je Đurićevo zapažanje da je "oboren rekord u dužini razgovora sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Pristini i Evropske unije". Potrebno je još razgovora, dodao je Đurić u Briselu.

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri je nakon 19 – časovnog razgovora upotrebila slične termine kao i Đurić – razgovor je bio maratonski i težak, ali održan u konstruktivnoj atmosferi, uz posredstvo direktora EU za Zapadnu Evropu i Balkan, Angelinom Earhorst (Angelina Eichhorst). Srpsku stranu je, ipak, ponovo optužila da već godinu dana blokira primenu sporazuma, ponavljajući da se u Briselu razgovaralo upravo o njihovoj deblokadi

Tahiri je pohvalila "posvećenost EU" u "konačnoj realizaciji" otvaranja glavnog mosta i dobijanja pozivnog broja za Kosovo, a dva pitanja ocenila je kao "nacionalni interes" za Kosovo.

"Delegacija Republike Kosova je u potpunosti angažovana u zaštiti nacionalnih interesa, s obzirom na to da nacionalni pozivni broj za Kosovo ima veliki značaj u oblasti telekomunikacija, posebno kada je u pitanju međunarodni telekomunikacijski suverenitet," navela je Tahiri, pohvalivši svoj tim koji se bavio ovim pitanjem, a koji predvodi Krešnik Gaši, predsednik Odbora Regulatorne agencije za elektronske i poštanske komunikacije (RAT).

Što se tiče pitanja otvaranja glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici, na čemu insistira Priština, opisujući ovaj proces kao "uklanjanje barikade", Tahiri je prenela stav EU da rešavanje ovog pitanja "ne može dalje da kasni", a "revitalizacija mosta" mora da počne pre 15. avgusta, ne precizirajući tačno da li to znači da će glavni most i biti otvoren pre 15. avgusta. Upravo su razgovori o "deblokadi sporazuma za uklanjanje barikada", kako navodi Tahiri, trajali do ranih jutarnjih sati.

"U kontekstu razgovora o praktičnim koracima za revitalizaciju, istaknuto je da se sporazum postignut 25. avgusta 2015. godine mora u potpunosti sprovesti; drugim rečima, most u Mitrovici mora da funkcioniše i služi kao most za kretanje i punu slobodu ljudi i vozila, u okviru plana i dijaloga u Briselu. Tri strane ocenile su da će otvaranje mosta za slobodno kretanje biti simbol normalizacije odnosa između zajednica i ovaj most će konačno obavljati svoju funkciju kao i svaki most na svetu koji ujedinjuje ljude," naglasila je Tahiri.

U prištinskoj delegaciji su se, pored Edite Tahiri i Krešnika Gašija, nalazili i politički savetnik i politički koordinator za kosovski telekom – Gazmir Raci, član Upravnog odbora RAEPC – Škiprim Pulja, šef Odeljenja za elektronske komunikacije – Iljir Imeri, direktor Odeljenja za frekvenciju u RAEPC – Rekhe Đonbaljaj, predsednik odbora za telekomunikacije Kosova – Visar Haljimi, tehnički direktor kosovskog telekoma – Mehdi Ljatifaj, i šef Kancelarije IPKO – Zana Bejta.

"Borili smo se za valjano i efikasno sprovođenje sporazuma o Zajednici srpskih opština, telekomunikacijama i mostu u Mitrovici. Štitili smo naše interese i dogovorili smo da se razgovori nastave u narednom periodu," ovo je, sa druge strane, Tanjugu rekao srpski šef delegacije Marko Đurić, rano jutros u Briselu, neposredno po završetku 19-časovnog razgovora. Tanjug je preneo Đurićevo zapažanje da je "oboren rekord u dužini razgovora sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Pristini i Evropske unije", ali da je ipak potrebno još razgovora. Nema detalja ko je, osim Đurića, činio srpsku delegaciju.

 

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.