Tahiri otvorila kancelarije Vlade Kosova na Severu

Kosovska ministarka za dijalog sa Beogradom, Edita Tahiri, otvorila je danas kancelarije Vlade Kosova u Severnoj Mitrovici i Zvečanu. U ovim prostorijama radiće 105 službenika iz 15 kosovskih ministarstava i više agencija kojima će upravljati koordinatori. Ovi događaji prethodno nisu bili najavljeni za javnost. Za njih se saznalo kroz saopštenje za javnost koje je upravo Tahiri, pre nešto više od pola sata – objavila na svojoj Fejsbuk stranici. Ovo je "širenje i konsolidacija suvereniteta države Kosovo u severnom delu zemlje", poručila je ona, najavljujući istovremeno otvaranje istih kancelarija i u preostale dve opštine na Severu – Zubinom Potoku i Leposaviću.  

"Nakon nekoliko meseci intenzivnih priprema od strane Ministarstva za dijalog i Ministarstva za državnu upravu i posvećenosti svih institucija, a naročito uz podršku Kancelarije premijera, danas je počela sa radom centralna institucija u severnom delu zemlje," ističe se u saopštenju Tahiri.

Kako se dalje navodi, u prostorijama će biti smešteno 15 ministarstava – za javnu administraciju, lokalnu samoupravu, kulturu, omladinu i sport, trgovinu i industriju, za ekonomski razvoj, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, za zajednice i povratak, životne sredine i prostornog planiranja, te agencije za statistiku, veterinu i hranu, zaštitu, šumarstvo, informaciono društvo, zaštitu životne sredine, katastar, kao i Poreska uprava.

Proces će se, kako Tahiri navodi, nastaviti nakon Nove godine, otvaranjem kancelarija Vlade Kosova  u Zubinom Potoku, za koju je, kako potvrđuje, već obezbeđen objekat, kao i u Leposaviću, čime će se učiniti "dalji napredak u širenju suvereniteta u severnom delu zemlje, što je od strateške važnosti".

Ono što je još navedeno za rad ovih kancelarija jeste to da se u svakoj od njih uspostavi "mehanizam za praćenje", kojim će se "pratiti uspeh u radu i regularnost dolaska zaposlenih na radno mesto".

Na kraju sastanaka koje je Tahiri danas imala na Severu sa predstavnicima kancelarija koje će biti smeštene u Severnoj Mitrovici i Zvečanu, kazala je:

"Uzimajući u obzir to da se od kraja rata suočavamo sa različitim izazovima u ovom delu zemlje, već smo proširili i konsolidovali suverenitet u ovom delu države i integrisali smo članove srpske zajednice u sistem Republike Kosovo, zahvaljujući briselskom dijalogu i sporazumima koje smo postigli, uz podršku naših međunarodnih partnera – EU, SAD-a i ostalih evropskih zemalja."

Neposredno pre saopštenja Edite Tahiri, iz Beograda se oglasio i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. Kako je agencija Tanjug prenela, on je kazao da je "očekivao nenajavljeni dolazak" Tahiri, gde se, kako je rekao, "prošvercovala" u staroj Dacia logan.

Poseta Edite Tahiri nije bila najavljena za javnost, a prva potvrda da su na Severu danas otvorene kancelarije Vlade Kosova, te da je to učinila upravo Edita Tahiri, stigle su sa njene Fejsbuk stranice neposredno nakon događaja. Nisu se oglasili ni kosovski gradonačelnici, kao ni predsednici privremenih organa četiri opštine na Severu pri sistemu Srbije.

Dok je Edita Tahiri obaveštavala javnost o svojoj poseti i otvaranju kancelarija Vlade Kosova u severnim opštinama, oglasio se jedino gradonačelnik Zubinog Potoka, Stevan Vulović, saopštenjem da je smena Ljubomira Marića, od gotovo pre dve nedelje – "satiranje svega što se srpskim zove", te da je "preuzimanje stvari u svoje ruke i osnivanje ZSO – preko potreban, pravi i jedini korak za zaštitu osnovnih prava i slobode srpskog naroda na KiM-u".

Edita Tahiri poslednji put je na Severu boravila krajem avgusta, kada je u letnjoj bašti poznatog mitrovičkog kafića, u neposrednoj blizini glavnog mosta na Ibru – popila kafu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.