Tahiri odbacuje mogućnost učešća Rusije u dijalog Beograda i Prištine

Ministarka za dijalog Kosova, Edita Tahiri, odbacila je mogućnost uključivanja Rusije u dijalog Prištine i Beograda koji se vodi pod patronatom Evropske unije. Izjava Tahirijeve usledila je nakon najava pojedinih medija u Srbiji da se u dijalog u Briselu uključuje "novi akteri". 

Prema njenim rečima, Priština pozdravlja najave o većem angažovanju SAD i Nemačke, dok je učešće Rusije u pregovorima, za Kosovo "neprihvatljivo", javlja Telegrafi, prenosi RTK2.

O uključivanju SAD-a i u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, protekle nedelje govorio je predsednik Kosova, Hašim Tači. 

"Samo njihovo direktno učešće SAD-a predstavlja snažnu garanciju za preduzimanje koraka i brzih odluka, pravih, održivih i funkcionalnih," naveo je on.

Nakon toga, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je komentarišući navode beogradskih listova da će se u dijalog Beograda i Prištine uključiti "novi akteri" – Nemačka i upravo Sjedinjene Američke Države, te da će srpski državni vrh zatražiti uključivanje Rusije, kazao:

"Imali smo dijaloge u Briselu i dijaloge ćemo da nastavimo. Naravno, uvek je važno da imate dobre konsultacije i razgovore i sa Amerikancima, i Nemcima, i Rusima, i Kinezima i svima drugima. To se podrazumeva da se tako važna pitanja zamrznutih konflikta na zemljinoj kugli ne mogu rešavati bez znanja nekih od značajnih faktora."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.