Tahiri neće o avio saobraćaju u Rimu – samo u Briselu; sutra BG-PR sastanci i u Briselu

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri odbila je danas da se pitanje avio saobraćaja i avio-linije Beograd–Priština razmatra na sastancima komora Srbije i Kosova kao ekonomsko pitanje, insistirajući na stavu da se o tome može razgovarati samo kao o političkom pitanju. Predstavnici Beograda su ovo ocenili kao politizaciju "jednog pitanja od značaja za građane i privredu", saopšteno je iz Vlade Srbije, u vezi sa današnjim sastankom privrednih komora Kosova i Srbije u Rimu, na kojem učestvuje i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. A forum privrednika iz centralne Srbije i sa Kosova i Metohije održaće se 9. maja u Gračanici. Takođe, sastanci između Beograda i Prištine se nastavljaju već sutra. Neuobičajeno za ranije susrete Beograda i Prištine, ovog puta u javnost informacije o susretima srpskih i kosovskih zvaničnika stižu iz Beograda, ne i iz Prištine, uključujući čak i informaciju o sastavu srpske delegacije u Briselu.

"Skupu je prisustvovala i ministar za dijalog sa Beogradom u privremenim institucijama samouprave u Prištini, Edita Tahiri, koja je odbila da se pitanje avio saobraćaja i avio-linije Beograd–Priština razmatra na sastancima komora kao ekonomsko pitanje. Ona je insistirala na stavu da se o tome može razgovarati samo kao o političkom pitanju, u okviru političkog dijaloga u Briselu," navodi se u saopštenju iz Vlade Srbije. 

"Predstavnici Beograda na današnjem skupu u Rimu ocenili su da takav stav Prištine predstavlja politizaciju jednog pitanja od značaja za građane i privredu," dodaje se u saopštenju. 

Iz Vlade Srbije ističu da je danas postignut dogovor i o tome da se forum privrednika iz centralne Srbije i sa Kosova i Metohije održi 9. maja u Gračanici, ali i da je na sastanku, koji je organizovan pod pokroviteljstvom Evrokomore, bilo reči o mogućnostima normalizacije poštanskog i železničkog saobraćaja i otvaranja avio-linije Beograd–Priština, te i da je razgovarano i o "ostalim pitanjima značajnim za unapređenje privrednih aktivnosti na Kosovu i Metohiji".

Privredna komora Srbije i Privredna komora Kosova već dve godine održavaju redovne mesečne sastanke pod pokroviteljstvom zvaničnika EU i Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje, dodaje se u saopštenju vlade. 

Kosovska strana se nije zvanično oglasila još uvek ovim povodom.

Sutra nastavak razgovora u Briselu

Đurić iz Rima odlazi za Brisel gde se sutra očekuju sastanci Beograda i Prištine, saopštila je Kancelarija za KiM. Tokom prepodneva, razgovaraće se o migracionim tokovima i merama za rešavanje ilegalnih migracija. U zgradi Evropske službe za spoljne poslove, u 15 časova, biće održan i pripremni razgovor za narednu rundu dijaloga Beograda i Prištine.

Pored predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju, u beogradskoj delegaciji biće i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Kancelarije za evropske integracije i Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom.

Tokom sutrašnjeg popodneva, sa početkom u 15 sati, u zgradi Evropske službe za spoljne poslove, biće održan pripremni razgovor za narednu rundu dijaloga Beograda i Prištine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.