Tahiri: Austrija aplicirala za kosovski pozivni broj

Austrija je juče aplicirala kod Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) za međunarodni telefonski pozivni broj Kosova – 383. Službena potvrda o apliciranju stigla je Evropskoj uniji od ambasade Austrije na Kosovu, potvrdila je kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, saopšteno je iz kosovske vlade. Prema planu za sprovođenje sporazuma, ITU će za Kosovo opredeliti pozivni broj u prvoj polovini marta 2016. "Kod za Kosovo omogućava prepoznavanje suvereniteta Kosova na međunarodnom nivou u oblasti telekomunikacija, što znači da Kosovo konsoliduje svoj državni identitet u oblasti telekomunikacija," poručuje Tahiri. 

"Kao što je poznato, Kosovo je od kraja rata 1999. godine više puta pokušavalo da ima svoj telefonski broj, a nakon šesnaest godina konačno će naša država, zahvaljujući dijalogu u Briselu, posvećenosti Evropske unije, SAD i Austrije, imati svoj međunarodni telefonski kod," rekla je Tahiri, dodaju iz Vlade Kosova. 

Ona je istakla i da međunarodni telefonski pozivni broj ima "višestruki značaj" za Kosovo u političkom, ekonomskom i bezbednosnom smislu i da će omogućiti povoljnije cene za građane. 

Takođe, ekonomske koristi su velike, jer operatori na prvom mestu neće biti primorani da plate visoke finansijske troškove, koji se neposredno pripisuju nedostatku pozivnog broja, a koji se ogledaju i u pružanju kvalitetnih usluga, objasnila je Tahiri, istakavši da su finansijski gubici koji su do sada nastali – preko 200 miliona evra. 

Ranije danas, kosovski mediji su preneli vest da Austrija, uprkos tome što je 1. januara trebalo da aplicira za kosovski pozivni broj – to još uvek nije učinila, te da je odgovornost za to i na Kosovu. Beograd i Priština su više puta pregovarali o telekomunikacijama, dok je sporazum definitivno postignut krajem avgusta prošle godineKosovo će, dobijanjem pozivnog broja 383, prestati da koristi tri pozivna broja koja inače koristi mobilna telefonija na teritoriji KiM-a – +377, +386, +381. Istim sporazumom dogovoreno je da će se Telekom Srbije registrovati u kosovskom sistemu i aplicirati za licencu mobilne telefonije kako bi mogao, kako tvrdi Tahiri, privremeno da nastavi da funkcioniše na KiM-u.  Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.