Tačiju smeta i pečat srpskih opština

Priština protiv statuta srpskih opština na Kosovu i Metohiji. Zahteva se 12 izmena Statuta Opštine Zvečan, a jedna od njih je i da se pečat uskladi sa kosovskim zakonom. 
 
Pritisnute zahtevom iz Prištine – da izmene tek usvojene statute ili da se spreme za nove lokalne izbore, srpske opštine sa severa Kosmeta očekuju podršku vlade u Beogradu u pronalaženju rešenja.
 
Kosovsko ministarstvo za lokalnu samoupravu, naime, očekuje da većinski srpske opštine svoja dokumenta usklade sa kosovskim zakonima i za to im je dat rok koji ističe 18. aprila.
 
Opština Zvečan, kako nam kaže predsednik Skupštine Darko Radovanović, dobila je zahtev iz Prištine da izmeni 12 tačaka svog statuta, a jedna od njih je da se pečat uskladi sa kosovskim zakonom.
 
"Statut smo doneli na osnovu Rezolucije 1244 SB UN, usklađen je sa Briselskim sporazumom i statusno je neutralan. Koristili smo simbole opštine. O promenama koje se od nas traže konsultovaćemo se sa upravljačkim timom za formiranje Zajednice srpskih opština i Vladom Srbije", izjavio je za Novosti Radovanović.
 
Predsednik Skupštine severne Mitrovice, Ksenija Božović tvrdi da za sada ova opština nije dobila nikakav zahtev za izmene statuta, a da bi ove nedelje moglo doći do zajedničkog sastanka predstavnika srpskih opština i nadležnog kosovskog ministarstva, na kojem će se razmatrati sporna pitanja.
 
Inače, Srbe u pokrajini u četvrtak čeka još jedno iskušenje. Naime, Nacrt zakona o opštim izborima na KiM, koji znatno smanjuje prava manjinskih zajednica, trebalo bi da se u četvrtak nađe pred Skupštinom u Prištini.
 
Poslanici nevećinskih zajednica zahtevaće da se ta tačka skine sa dnevnog reda. U suprotnom, glasaće protiv – saopštila je SLS. Od ambasada u Prištini, EK i OEBS zatraženo je da omoguće da zakonska rešenja ne ugrožavaju interese i prava nevećinskih zajednica.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.