Zaborav srpskih žrtava – plod nemara, svesnog zaborava ili nehumanosti?

Večerašnjom izložbom fotografija i projekcijom filma, studenti prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici obeležili desetogodišnjicu martovskog pogroma i petnaestogodišnjicu NATO bombardovanja; AUDIO VOX POP: šta posetioci misle o temi izložbe.
 
Večeras u 19 časova, u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, održana je izložba fotografija i promocija dokumentarnog filma "Stradanje Srba na Kosovu i Metohiji 1998 – 2004", povodom obeležavanja 10 godina od martovskog pogroma i 15 godina od bombardovanja NATO-a na tadašnju Jugoslaviju.
 
Događaj su samoinicijativno organizovali studenti Filozofskog fakulteta, Jovan Aleksić, Milica Stašić, Nemanja Biševac, studentkinja Fakulteta dramskih umetnosti, Tamara Tomanović i njihov kolega iz Novog Sada, Marko Mirković. Autori su naveli da su na ovu ideju došli zbog, kako su rekli, neobeležavanja ovog događaja od strane drugih institucija u gradu.
 
"Ono što se na tim slikama vidi je užas, strah, bol, patnja, tuga, beznađe, krv i suze. Vide se unesrećeni ljudi, oskrnavljene i spaljene svetinje, uništena i preorana groblja, vidi se sve ono što svima nama predstavlja svetinje, sve ono čega se sećamo, a što bismo želeli da zaboravimo, a ne bi trebalo i ne bi smelo", rekao je u svom obraćanju, jedan od autora izložbe, Jovan Aleksić. On je dodao da izložba ima za cilj da prikaže slike stradanja srpskog naroda i podsećanje na sve ono što se dogodilo srpskom narodu od '98. Dodatna motivacija za organizovanje ovog događaja, po rečima organizatora, bio je nedostatak interesovanja domaćih štampanih medija prema srpskim žrtvama u poslednjim ratovima i srpskim žrtvama uopšte. 
 
Izložbi fotografija i projekciji filma prisustvovali su dekan Filozofskog Fakulteta, Branko Jovanović, gradonačelnik  Severne Mitrovice, Goran Rakić, njegov zamenik Aleksandar Spirić, predstavnici Srpske Pravoslavne crkve, kao i veliki broj građana i studenata sa Severnog Kosova. 
 
Poslušajte šta građani i studenti misle o temi o kojoj je i govorila sama izložba i projekcija filma: 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.