Nema sastanka o uklanjanju barikada

Gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, demantuje da će se sutra sastati sa gradonačelnikom Južne Mitrovice, Agimom Bahtirijem i naglašava da se barikada sa glavnog mosta neće uskoro ukloniti; on je za KoSSev potvrdio da je Bahtiri raspisao tender za izgradnju novih šest kuća za Albance na Severu, te da on  neće dozvoliti izgradnju; radio Kosovo je javio da će se dva gradonačelnika sutra sastati i razgovarati o skorom uklanjanju barikada; od pet mostova preko reke Ibar, svi su prohodni za pešački saobraćaj, a tri su prohodna i za putnički i teretni saobraćaj, direktno povezujući albanska naselja u Severnoj Mitrovici sa Južnom.

Gradonačelnik Severne Kosovske Mitrovice, Goran Rakić, demantovao je za KoSSev da će se sutra sastati sa gradonačelnikom Južne Mitrovice, Agimom Bahtirijem, nakon što su kosovski mediji objavili informaciju da će na sutrašnjem sastanku oba gradonačelnika podeljenog grada razgovarati o ukljanjanju barikada. "Niti sam dobio poziv, niti je još vreme da pričamo o barikadama," rekao je Rakić za naš portal.

"To je pokušaj diskreditacije mene kao gradonačelnika Severne Mitrovice. Niti me je gradonačelnik Južne Mitrovice pozvao da mi čestita na imenovanju za gradonačelnika, a pogotovu  me nije pozvao da se dogovorimo oko mog dolaska sutra u Južnu Mitrovicu," naglasio je Rakić.

On je podsetio na dosadašnju praksu da se svih četrnaest godina Srbi sa Severa predstavljaju u negativnom svetlu i da se optužuju da jedno pričaju, a drugo rade i naglasio:

"Ja poziv nisam dobio i sastanka sutra neće biti. A što se tiče barikada, one u ovom trenutku nisu prioritet. Ima još mnogo toga što treba da se uradi pre uklanjanja barikada. Moj prioritet je pre svega smirivanje dugogodišnjih tenzija i rešavanje problema stanovništva, koji  su u poslednje vreme pojačani učestalim hapšenjima uticajnih članova naše zajednice."

Osvrćući se na izjavu gradonačelnika Južne Mitrovice da se on nada da će se barikada na glavnom mostu uskoro ukloniti, te da on ulaže maksimalne napore jer dolazi iz sfere biznisa i prioritet mu je ekonomski razvoj, gradonačelnik Rakić kaže da u trenutnim uslovima, prioritet ne može da bude biznis, već smirivanje tenzija.

"On (gradonačelnik Južne Mitrovice prim.red.) sa ovakvim izjavama ne doprinosi smirivanju tenzija, kao što smirivanje tenzija nije ni njegovo nedavno raspisivanje tendera za izgradnju šest kuća na Severu za Albance, i to bez saglasnosti lokalne samouprave na Severu. Kao gradonačelnik, neću mu to dozvoliti," naglasio je Rakić.

Radio Kosovo je ranije danas javio da će se dva gradonačelnika sutra sastati na severu da bi razgovarali o uklanjanju barikada na glavnom mostu. Gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, koji je u svojoj predizbornoj kampanji obećao da će ukloniti barikadu, potvrdio je za ovaj radio da to i dalje ostaje njegov prioritet.

"Dogovorili smo se da se u četvrtak sastanem sa gradonačelnikom Severne Mitrovice. Uz mene će biti i predstavnici lokalne samouprave. Činim maksimalne napore da se ova barikada na mostu na Ibru ukloni. Ja sam iz sfere biznisa, a biznismeni znaju samo za ekonomski razvoj, tako da se nadam da će ova barijera uskoro biti uklonjena", Bahtirijevu izjavu preneo je Radio Kosova. U ovom izveštaju se takođe navodi da posledice barikada snose građani Albanci sa obe strane Ibra, uz izjavu albanskog  stanovnika iz naselja Brđani, Nazmi Ismailjija, o tome da "barikade sprečavaju normalan život mnogih stanovnika ovog naselja".

Civilni saobraćaj preko glavnog mosta na Ibru nije nikada funkcionisao u punom kapacitetu od podele grada ’99. Kosovska Mitrovica se tada defakto podelila na Severnu i Južnu Mitrovicu. Linija podele je bila reka Ibar, a glavni most je postao poprište mnogobrojnih sukoba ove dve etničke zajednice. Pod kontrolom  KFOR vojnika i policije UNMIK-a glavni most je bio otvoren za vozila međunarodnih organizacije i pešake. On je četrnaest godina  viđen simbolom podele, uprkos tome da na reci Ibar postoje još četiri u potpunosti prohodna mosta, od koji tri direktno povezuju naselja sa većinski albanskim stanovništvom na Severu sa Južnom Mitrovicom. Most kod stadiona povezuje Suvi do sa Južnom Mitrovicom, tzv. Pešački most, koji se nalazi u neposrednoj blizini glavnog mosta, povezuje naselje Tri solitera sa Južnom Mitrovicom, dok Istočni ili Železnički most povezuje Bošnjačku mahalu sa Južnom Mitrovicom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.