Tači: Zaev se izvinio, rekao mi da je priča o 10 opština zasnovana na ruskim „rekla-kazala“

Hašim Tači, Twitter
Hašim Tači, Foto: Twitter

Premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, pozvao je sinoć kosovskog predsednika, Hašima Tačija, i izvinio se zbog onoga što je izjavio u razgovoru sa ruskim komičarima misleći da razgovara sa bivšim predsednikom Ukrajine. Zaev je rekao da je sve ono što je izjavio u vezi sa davanjem 10 opština na Kosovu Srbiji zasnovano na dezinformacijama i podacima lista Sputnjik, te da nema nijednu službenu informaciju u vezi sa onim što je izjavio tokom razgovora, kazao je danas Tači na konferenciji za novinare, prenosi Gazeta Express.

Premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, nedavno je postao žrtva ruskih komičara Alekseja Stoljarova i Vladimira Kuznecova, koji su nedavno na njihovom You Tube nalogu objavili snimak telefonskog razgovora sa makedonskim premijerom koji je mislio da razgovara sa bivšim predsednikom Ukrajine, Petrom Porošenkom.

Kako prenosi Al Džazira, ovo nije jedini razgovor koji su ove „šaljivdžije“ imale sa severnomakedonskim premijerom. Osim toga što su obavili tri razgovora u ime bivšeg ukrajinskog predsednika, Petroa Porošenka, lažno su se predstavili i kao generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg.

Zaev je prvi put razgovarao sa navodnim Stoltenbergom i Porošenkom avgusta prošle godine iz kabineta u Vladi, navodi Al Džazira, dok su druga dva razgovara obavljena u januaru i aprilu ove godine sa navodnim Ukrajinskim predsednikom preko aplikacije ‘WhatsApp-a’.

Snimak koji traje nešto manje od sat vremena predstavlja razgovor sa Zaevim o različitim temama – od međunarodnih odnosa, o Srbiji i Kosovu, do ruskog uticaja na region, prenosi Al Džazira.

U delu razgovora sa „Stoltenbergom“, Zaev je poručio da je veoma zabrinut u vezi sa dešavanjima između Kosova i Srbije.

„Veoma sam zabrinut generalni sekretare u vezi sa poslednjim dešavanjima između Srbije i Kosova, kao što znate oni pokušavaju da promene granice i teritoriju i mislim da se radi o ruskom uticaju“.

Između ostalog, Zaev je sa „Porošenkom“ razgovarao i o Kosovu, rekavši da su se za ideju o promeni granica dogovorili predsednici Tači i Vučić, ali i da to može da izazove novi rat na Balkanu i da je nemačka kancelarka, Angela Merkel, u potpunosti protiv ove ideje.

Zaev je juče na konferenciji za medije poručio da mu je „mnogo žao zbog svega“ i izvinio se građanima „što je pao na ovu manipulaciju“.

Poručio je da zbog ovoga ne bi trebalo da da ostavku, već da ne bi trebalo da se dozvole „ovakvi propusti“.

“Sinoć sam imao telefonski razgovor sa Zaevom, od oko 20 minuta, pozvao me je da razjasni o čemu je pričao sa ljudima koji su ga zvali. Jasno mi je rekao da je ovo bio sličaj u kom je on bio žrtva prevare. Navodno, informacija o 10 opština koje će biti predate Srbiji je zasnovana na dezinformacijama i na podacima lista Sputnjik i ruskim rekla-kazala. Izvinio se meni lično i Kosovu i u isto vreme je potencirao da ono što je on pričao sa prevarantima koji su ga zvali telefonom, nije zasnovano na činjenicama, da za to nema dokaze, niti službenu informaciju već je sve zasnovano na rekla-kazala”, izjavio je danas Tači odgovarajući na pitanja novinara, prenosi Gazeta Express.

Upitan o tome kakvi će sada biti odnosi sa Severnom Makedonijom, Tači je izjavio da će nastaviti da budu dobri.

Zaev je, kako je prenela Gazeta Express, ruskim „šaljivdžijama“ dao i brojeve telefona kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja, i pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, Vesa Mičela.

Mediji prenose da ovo nije prvi slučaj da je ovaj ruski dvojac razgovarao sa političkim zvaničnicima i da su se na njihovoj meti našli francuski predsednik, Emanuel Makron, turski, Redžep Tajip Erdogan, kosovski premijer, Ramuš Haradinaj i crnogorski premijer Duško Marković.

U delu razgovora sa „Porošenkom“ premijer Makedonije diskutuje i o problemu nezavisnosti, odnosno autokefalnosti makedonske pravoslavne crkve. Zaev, obaveštava „Porošenka“ da postoji problem nezavisnosti makedonske crkve kojoj nezavisnost osporava Srpska pravoslavna crkva koja je, kako dalje navodi Zaev, „pod kontrolom Ruske pravoslavne crkve“.

„Porošenko“ potom opisuje svoje iskustvo sa dobijanjem autokefalnosti za Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i obaveštava Zaeva da mu može pomoći u tom procesu, ali da je lična donacija u kešu patrijarhu Bartolomeju, prema njegovom iskustvu, jedan od uslova.

„To je u redu, biće donacije, u kešu, naravno. Učinićemo to jer nam je potrebna pomoć da se povežemo. Naravno da ćemo to uraditi“, odgovara Zaev.

Pročitajte više u: 

Zaev slučajno rekao da Rama, Tači, Vučić, Erdogan i Putin pripremaju podelu Kosova

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.