Tači uz snimak ranije posete Gazivodama podsetio na akciju specijalnih jedinica KP na Severu pre 9 godina

Tači Gazivode

Vest je ažurirana

Kosovski predsednik, Hašim Tači, podsetio je na svom Fejsbuk profilu na godišnjicu akcije specijalnih jedinica Kosovske policije na Severu pre devet godina podsetivši potom i na svoju naknadnu i iznenadnu posetu jezeru Gazivode 2018.

„Akcija Specijalne jedinice Kosovske policije na Severu, pre devet godina, konačno je obezbedila teritorijalno ujedinjenje Republike Kosovo. Heroj Kosova, Enver Zumberi, personifikuje našu žrtvu i napore za očuvanje teritorijalnog integriteta naše države. 25. jula“, napisao je on uz video.

Hoti: Pao je za vladavinu reda i zakona

Povodom godišnje smrti Zumberija oglasio se i kosovski premijer, Avdulah Hoti.

„Pao je na dužnosti, kao primer žrtve i odanosti domovini. Herojski je pao za vladavinu reda i zakona na Kosovu. Na godišnjicu njegovog pada osećamo obavezu, ali i zajednički motiv da obezbedimo puno funkcionisanje ustavnog poretka, za budućnost u kojoj vladaju zakon i red“, napisao je Hoti na Fejsbuku.

Trgovinski rat 2011.

Beograd i Priština su vodili trgovinski rat 2011, nakon sporazuma o integrisanim prelazima. Nezadovoljni tempom i pravcem pregovora o integrisanim prelazima i carinskim pečatima, kosovska vlada je, u nameri da uvede recipročne mere trgovinskom embargu (koji je prethodno izrekla Srbija zbog reči „republika“ na kosovskom carinskom pečatu), na dva prelaza na Severu Kosova, Jarinje i Brnjak, poslala Specijalne jedinice Kosovske policije. Deklarativno, akcija je bila usmerena protiv ilegalne trgovine, osmišljena da obezbedi vladavinu prava na ovom delu teritorije i nije bila usmerena protiv građana ovog dela Kosova.

Tada je, u prvom pokušaju kosovske vlade da uspostavi kontrolu na Severu Kosova, u manjem oružanom sukobu, 25. jula 2011. godine u Zubinom Potoku smrtno stradao pripadnik ove Specijalne jedinice, Enver Zumberi, nakon čega su se ove jedinice povukle iz četiri severne opštine sa većinski srpskim stanovništvom. 

Godinu dana nakon ovog incidenta, tadašnji kosovski premijer, Hašim Tači, izjavio je: „Odluka o slanju bezbednosnih snaga Republike Kosovo na prelazima 1 i 31, bila je odlučujuća za pokretanje svetske diplomatije u cilju normalizacije stanje na severu Mitrovice”.

U danima nakon nemira koji su nastali tokom akcije širom opština na Severu postavljene su barikade i prolaz nije bio dozvoljavan službenicima kosovskih institucija i EULEX-a. Usled toga, carinici su jedno vreme na prelaze Brnjak i Jarinje prevoženi helikopterima.

Većina barikada uklonjena je bila do februara 2012. godine, a poslednja barikada iz ovog vremena, u ulici Knjaza Miloša prema Bošnjačkoj uklonjena je oktobra 2016.

Proces barikada i otpora Srba sa Severa uskoro je zamenio nastavak političkog procesa u Briselu u kojem je između zvanične beogradske i prištinske delegacije, uz „fasilitaciju“ evropske unije, postignut tzv. briselski dogovor, čiji je glavni rezultat bilo zvanično raspuštanje srpskih institucija i integracija u kosovski sistem, sa izuzetkom školstva, zdravstva i dela opštinske uprave. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.