Tači uputio poziv Kurtiju za konsultativni sastanak za dodelu mandata

Hašim Tači
Foto: RSE

Dan nakon konstituisanja Skupštine Kosova, kosovski predsednik, Hašim Tači, uputio je i zvaničan poziv lideru Samoopredeljenja, Aljbinu Kurtiju, na sastanak na kom se očekuje da mu poveri mandat za formiranje nove vlade Kosova.

„Pozivam Vas da prisustvujete konsultativnom sastanku na kom će biti dodeljen mandat za formiranje vlade. U skladu sa članom 84 i članom 95,1 Ustava Kosova, preduzeću korake određene Ustavom i dodeliti mandat za formiranje vlade“, navodi se u pozivu koji je objavila prištinska Koha.

Sastanak je sazvan za 13:30.

Po prijemu mandata, Kurti će imati rok od 15 dana da novom sazivu Skupštine Kosova predloži sastav vlade. Nakon isteka ovog roka, predsednik može imenovati i drugog mandatara koji će onda imati rok od 10 dana za formiranje vlade.

Na jučerašnjoj sednici Skupštine Kosova izabran je novi predsedavajući skupštine – član predsedništva LVV i bivši šef poslaničke grupe LVV Glauk Konjufca. Uz Konjufcu, izglasano je i petoro zamenika predsedavajućeg – Memli Krasnići, Kuštrim Šalja, Arberije Nagavci, Fikrim Damku i Slavko Simić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.